NÄRA. Meraf Bahta har visat sig ha en vass spurt, men nu vill hennes tränare Ulf Friberg att snabbhet och tuffhet måste fram även i mitten av loppen.
NÄRA. Meraf Bahta har visat sig ha en vass spurt, men nu vill hennes tränare Ulf Friberg att snabbhet och tuffhet måste fram även i mitten av loppen.

Bahta väntar med distansvalet

Inomhus-EM i Belgrad kommer allt närmre och det mentala spelet mellan de aktiva har redan börjat. Hälles Meraf Bahta anmäler sig därför på såväl 1500 som 3000 meter.

ANNONS
|

Kvalet till såväl 1500 som 3000 går på fredagen. Hur tänker ni, Ulf Friberg, tränare?

– Det är ett tjuv- och rackarspel. Det finns tio aktiva som kan dubbla distanserna och vi vet ännu inte vilka som kommer till start. Det sägs att Sifan Hassan (Holland) kanske inte kommer till start, att Laura Muir (Storbritannien) som är överlägset bäst i år ska springa båda och försöka sig på en dubbel med final 1500 på lördagen och 3000 på söndagen. Så vi har bestämt att anmäla Meraf på bägge distanserna, men tanken är att hon inte ska springa bägge. Vi gör ett val när vi har sett startlistorna i början av nästa vecka - väl medvetna om att många andra tänker på samma sätt, säger Friberg.

ANNONS

Inledningen av säsongen har skickat bra signaler, menar han

– Hon är ju bra, men vi tror det finns mer i bagaget.

Det som Ulf Friberg vill se en förbättring av är hennes tuffhet i mitten av loppen.

– Det är mycket mentalt. Hon har en tendens att släppa i mitten av loppen för att sedan spurta starkt. Vi brottas med att våga gå hela vägen och inte vara rädd för tröttheten. Går du in i väggen kan du aldrig svara upp i en spurt som hon gjort några gånger och med spurten är vi väldigt nöjda.

Arbetet med det blir en av huvuddelarna under den fortsatta säsongen, först vid träningsläger i USA efter EM

– Det gäller att bli bättre uthållighetsmässigt och heller inte tveka för då går tåget. Man kan inte spurta om medaljer om man inte är där, säger Ulf Friberg som menar att det är något att jobba på i såväl tävlingssituation som träning.

– Dels genom analys, mentalt arbete och förstås genom hårdare intervaller i högre farter på 600 till 1000 meter och våga ta ut sig på träning, lite som Mustafa Mohamed alltid varit bra på. Att våga hänga med och utmana de andra löparna även om det gör ont

ANNONS

Han skulle gärna se att Bahta någon gång vågar gå in i väggen.

– Inte på ett EM kanske, men i andra tävlingar - jättegärna, säger Ulf Friberg.

För klubbkompisen Linn Nilsson är valet 1500 meter.

– Linn är mest trygg med den distansen även om hon har en finalchans på bägge distanserna om hon springer riktigt bra. Vi tror det går att få ut mer på 1500, säger Friberg

För henne betyder inomhusmästerskapet mer än för många av de andra.

– Inomhus är ju för många en kul grej på vägen mot utomhussäsongen, men för Linn som har så svåra problem med sin gräsallergi där man inte vet hur det funkar från år till år. De läkemedel som fungerar är ju dopningsklassade så det är trist för henne som aktiv att inte kunna göra sig själv rättvisa där. Skillnaden på 1500 meter kan vara tio sekunder så det är ju omöjligt att tävla när det skiljer så mycket.

Inomhus är förutsättningarna annorlunda så det är definitivt en tävlingssugen Linn Nilsson som kommer till start i Belgrad.

Kommande helg springer Nilsson 3000 meter vid SM i Växjö. Bahta hoppas på en inbjudan till en tävling i Madrid, men inget är klart.

ANNONS

– Vi är gärna med. Ibland är det snabba puckar.

EM-truppen

MÄN 60m: Austin Hamilton, Malmö AI, Sulayman Bah, Ullevi FK, Odain Rose, Thorengruppen 800m: Andreas Kramer, Sävedalens AIK 1500m: Johan Rogestedt, Stenungsunds FI, Kalle Berglund Spårvägens FK. 3000m: Jonas Leanderson, Malmö AI, Staffan Ek Huddinge AIS 60m häck: Alexander Brorsson, Athletics 24Seven Höjd: Fabian Delryd, Täby IS. Längd: Michel Tornéus, Hammarby IF KVINNOR 60m: Elin Östlund KFUM Örebro 800m: Anna Silvander IFK Lidingö, Lovisa Lindh Ullevi FK 1500m: Meraf Bahta, Hälle IF, Linn Nilsson Hälle IF 3000m: Charlotta Fougberg Ullevi FK, Meraf Bahta Hälle IF 60m häck: Susanna Kallur Falu IK, Elin Westerlund Spårvägens FK Höjd: Sofie Skoog IF Göta, Emma Green Örgryte IS Kula: Fanny Roos Athletics 24Seven

ANNONS