Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Meraf Bahta i förra sommarens EM i Berlin. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Bahta vill bli frikänd – går till domstol

Meraf Bahta är avstängd fram till den 1 september efter sin dopningsförseelse.
Men 30-åringen vill bli frikänd tidigare – och lämnar nu in en stämningsansökan riktad mot Riksidrottsförbundet till Svea hovrätt.
"Meraf Bahta yrkar att Svea hovrätt fastställer att Riksidrottsnämndens beslut är ogiltigt", skriver det juridiska ombudet Thore Brolin i stämningsansökan, enligt Expressen.

I slutet av juni kom Riksidrottsnämndens dom som förkunnade att Meraf Bahtas avstängning skulle gälla fram till den 1 september i år. Detta efter att långdistanslöparen vid tre olika tillfällen under tolv månader hade brutit mot idrottens antidopningsreglemente gällande vistelserapportering.

Straffet innebär att Bahta är fri att tävla i friidrotts-VM i Qatar, som pågår mellan den 28 september och den 6 oktober, men att hon bara får en knapp vecka på sig att kvala in till mästerskapet.

Får svårt att nå VM

-Hon har sex dagar på sig ungefär, det är den 6 september som är sista dagen att kvala till VM. Det är ett litet, litet fönster hon har, en oerhört tuff uppgift. Det hon kan göra nu är att träna på som vanligt och framför allt kanske ha fokus på nästa sommar med både OS och EM. Då skulle hon ha tid att komma bra förberedd, sade svenska förbundskaptenen Karin Torneklint till TT i början på juli.

Enligt Expressen väljer Bahta att inte acceptera Riksidrottsnämndens beslut – och tar nu till rättsliga åtgärder för att bli fri att tävla så fort som möjligt.

Vill frias i väntan på dom

Bahta har lämnat in en stämningsansökan till Svea hovrätt som riktar sig till Riksidrottsförbundet, angående Riksidrottsnämndens beslut att stänga av henne.

”Meraf Bahta yrkar att Svea hovrätt fastställer att Riksidrottsnämndens beslut är ogiltigt, alternativt upphäver beslutet. Hon yrkar också att hovrätten – omedelbart och utan motpartens hörande – beslutar att inhibera Riksidrottsnämndens beslut för tiden intill dess att hovrätten har avgjort målet och förklarar att avstängningen tills vidare inte ska gälla”, skriver det juridiska ombudet Thore Brolin i stämningsansökan enligt Expressen.