Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/26

Bandy – en annan upplevelse i en annan stad

En annandag i en annan stad, med en annan sport. Bohusläningen gav sig ut på hal is och besökte grann- kommunernas högtidsstund. Häng med på bandyderby.

Jag ser inte bollen! Har du hört den förut? Har du rent av sagt det? Lugn, vi har hittat svaret på bandysportens stora utmaning.

Res dig upp ur fåtöljen, stäng av teven och åk till en arena med goda förutsättningar för riktig idrott. I bandyns värld är det sporten som står i centrum.

Slättbergshallen i Trollhättan finns inte en enda sittplats. Tänk så skönt. De flesta spelarna som tillhör någon av tvåstadsklubbarna Gripen BK och IFK Vänersborg har ett jobb vid sidan av elitsatsandet. Visst är det hedersamt?

När många andra sporter tar ledigt över helgerna så gör svensk bandy precis tvärtom. Julen är bandyns högtid och på annandagen är det mässa. Klockan 13.15 är det dags för avslag mellan hemmalaget Gripen och bortalaget Vänersborg. Men långt före det börjar uppladdningen för supportrarna.

Några bandyportföljer syns inte till när Bohusläningen kliver in genom dörrarna till Slättbergshallen. Inga termosar med värmande innehåll, utan det sköts nu genom ett serveringstält. Där skapas derbystämning.

Inne i hallen är det sex plusgrader men i stormen Urds framfart är det framförallt vinden som är skön att slippa. I hyllan som huserar media är det till och med uppvärmt. Där sitter kollegorna på TTELA-sporten och förklarar hur man bäst följer spelet.

– Det handlar om att se på spelaren som slår passningen och vem som gör sig beredd att ta emot den. När bollen är i luften kan det ju vara svårt att hitta den och ju mer bandy man ser desto lättare är det att följa spelet, säger reportern Ulf Thuresson.

Visst har han rätt. Att följa en bandymatch på teve är svårt och begreppet ”idrott är bäst live” passar onekligen bra här. Därför går vi ner till betongläktarna med metallräcken för att känna på bandypulsen.

Gripenklacken sjunger nidramsor om grannarna som inför säsongen värvat tre ryska stjärnspelare, bland dem Sergei Lomanov Junior som kallas för världens bästa spelare. Vänersborgsfansen svarar med en pik till GBK som kämpar i botten av tabellen:

– Gripen är ett hockey bockey-lag!

Inledningen är jämn men vid 2–2 och halva första halvlek spelad är det IFK som tar över. Det är bortaledning med 4–2 i pausen.

Storstjärnan Lomanov får hemmapubliken emot sig sedan hans dribblat sig fram till ett av flera frislag.

– Det är kul och man måste bevisa på isen, det tycker jag att jag gjorde i dag, säger Lomanov som gjorde ett mål i matchen.

I andra är det mest Vänersborg men Gripen gör 3–4 i slutet. En stund är det nerv i matchen men två bortamål avgör definitivt.

De blåvita Vänersborgarna får fira med sina supportrar på ena sidan.

– Kul att de hörs, man spelar för publiken och de gillar bandy, man höjer sig då, säger Sergei Lomanov.

I Gripens omklädningsrum är det dystrare efteråt. Liberon Viktor Nordmark tar ett iskallt bad i en tunna för att återhämta musklerna.

– Jag är jättebesviken på min egen insats, jag bjuder på tre mål, suckar han som måste ladda om snabbt.

Bandyns elitserie har full omgång både 28:e och 30:e december. Då kan han kanske hämta energi från publiken som på annandagen satte ett nytt publikrekord i hallen som färdigställdes 2009

– Klart att det är skitkul för föreningen och det tyder på ett intresse, hoppas att de kommer tillbaka. Det blir lite mer känslor och man lever sig in mer. Det här är en tradition och bandyn julafton, bara man säger annandagsderby så är man påkopplad, säger Viktor Nordmark.

Kampen på läktarna vann Gripen. På isen var IFK starkast. Totalt sett var alla som var där vinnare och från en ståplats i en kall (men inte jättekall) ishall är det lätt att ryckas med. Det är till och med lätt att se bollen.

I Bohusläningens utgivningsområde har vi inte haft ett bandylag under min livstid – över huvud taget. Men åker man några mil österut så finns det två lag som spelar i högsta serien. Och som dessutom gör det i nya bandyhallar.

En annan upplevelse i en annan stad på en annandag.