Beridet bågskytte – sporten där alla är välkomna

En världsmästare och en nybörjare på samma bana, tävlandes mot varandra. Det är vardag för ryttarna som tävlar i beridet bågskytte.
– Alla kan vara med, det spelar ingen roll vilken nivå du är på eller vilken häst du har, säger Johanna Cagner, sekreterare i föreningen Västsveriges beridna bågskyttar.

ANNONS

Solen gassar över Göteborg Horse Park på Hisingen en förmiddag i juli. I högtalarna överröstar speakern rockmusiken med orden: “Ann-Sofie, varsågod och rid.”

Ann-Sofie Wredendal får upp hästen Ferrari i galopp och börjar skjuta sina pilar.

Det är den första tävlingen i beridet bågskytte som den nystartade föreningen Västsveriges beridna bågskyttar arrangerar. Johanna Cagner är sekreterare i föreningen:

– Anledningen till att inte så många håller på med sporten är framför allt för att den än så länge är okänd. Men den är också rätt svår, säger hon.

Som namnet avslöjar går sporten ut på att skjuta båge från hästryggen.

ANNONS

Det är en liten sport som växer i Sverige. Johanna Cagner är från Alingsås och har varit engagerad i sporten i cirka tre år.

– Det krävs jättemycket teknik. Du måste till exempel lära dig att få på pilen utan att titta. Sedan ska din häst springa rakt fram medan du vrider dig åt sidan. Det handlar jättemycket om att ha bra kommunikation med din häst, säger hon.

En växande sport

Beridet bågskytte kom till Sverige för ungefär tio år sedan, det var då första svenska mästerskapet hölls. I dag finns det ungefär 50 utövare i Sverige. Johanna Cagner menar att fler och fler börjar få upp ögonen för beridet bågskytte.

– Sporten växer, det märker vi en dag som denna. När jag började för tre år sedan så fylldes inte ens alla platser i en tävling och nu är det några reserver till och med. Det är fler som tar sig utomlands och tävlar också. Det är jätteroligt, säger hon.

I korthet går beridet bågskytte ut på att en ryttare, i galopp, ska rida på en bana och skjuta pilar mot en eller flera tavlor.

Det finns olika grenar inom sporten och det som skiljer dem åt är bland annat antalet pilar du får lov att skjuta och tiden du har på dig att klara banan.

ANNONS

I helgens tävling deltar 24 ryttare från hela landet. Grenarna man tävlar i är ungersk respektive koreansk.

Under tävlingens första dag genomförs ungersk stil som går ut på att ryttaren rider en bana som är 99 meter lång. I mitten av banan står ett torn med tre tavlor som ryttaren ska försöka träffa med sina pilar. Ryttaren får skjuta hur många pilar som helst men måste rida banan i galopp och under 20 sekunder.

Den ungerska stilen är svårare för nybörjare säger Johanna Cagner.

– De som är riktigt bra får iväg över tio pilar men för nybörjare är det svårt. När jag börjar tycka den ungerska grenen är rolig, då vet jag att jag börjar bli bra, säger Johanna.

“Alla är välkomna”

Eftersom sporten fortfarande är relativt liten får alla som vill tävla vara med, oavsett nivå. Det sker ingen indelning baserad på ranking under tävling utan nybörjare kan hamna i samma grupp som en rutinerad ryttare och seniorer blandas med juniorer. Under tävlingen på Göteborg Horse Park denna dag är världsmästaren i ungersk stil, Marcus Hjortsberg, på plats. Han tävlar i samma grupp som Johanna Cagner, men de tävlar inte mot varandra då Marcus är junior och Johanna senior. Några startgrupper innan världsmästaren startar Camilla Wiselqvist som gör sin allra första tävling i beridet bågskytte.

ANNONS

Detta är en stor del av vad sporten handlar om menar Johanna Cagner.

– Alla kan göra det, det spelar ingen roll vilken nivå du är på eller vilken häst du har. Alla är på olika nivåer men det är lika roligt för alla ändå. Alla är välkomna och det blir en fantastisk gemenskap.

– Det bästa i den här sporten är att man delar med sig. Det var det jag fastnade för, man hjälper varandra och det är ingen prestige på det sättet, det är fantastiskt, säger hon.

Det är väldigt få som jobbar med beridet bågskytte och de allra flesta håller på med det ideellt vid sidan av jobb och andra sporter. Johanna Cagner jobbar till vardags som grundskollärare och kommer från hästhoppningsvärlden.

– Jag har hållit på med hästar hela mitt liv och hoppar mycket. För tre år sedan var min häst skadad och fick inte hoppa och då behövde jag testa något nytt. Då stötte jag på beridet bågskytte.

Det var bara att börja tävla direkt för Johanna. Det är nämligen så det ofta går till. Då möjligheterna att träna beridet bågskytte är små blir tävlingar träningstillfällen för många. För att kunna träna på att skjuta från hästryggen krävs en riktig bana och hittills finns det bara några få sådana i Sverige.

ANNONS

– Närmsta stället för oss att träna är uppe i Kil och dit åker vi regelbundet. Det tar cirka tre och en halv timma. Jag var där i måndags och tränade men det är ju långt, säger Johanna.

Johanna Cagner visar hur hon övar markskytte genom att skjuta pilar från marken mot en tavla.
Johanna Cagner visar hur hon övar markskytte genom att skjuta pilar från marken mot en tavla. Bild: NICKLAS ELMRIN

Viktigt att vara intresserad

Det är många regler som ska hållas koll på under tävlingen. Sekunder räknas, ridstilen måste vara galopp och pilarnas placering ger olika poäng, men när det gäller de tävlande finns få restriktioner. Alla människor, hästar och stilar är välkomna, det finns inga begränsningar för vem som får vara med.

– Här har vi islandshästar, ponnys, halvblod, allt. Och så kommer man från olika discipliner: vi har några som rider western, vi har akademiska ryttare, fälttävlansryttare och jag är hoppryttare, säger Johanna Cagner.

Johanna återkommer ofta till gemenskapen och glädjen som finns inom sporten. För att komma någon vart och bli bättre krävs det dock att man är väldigt intresserad.

– Jag tror att det viktigaste är att vara intresserad. Det ser man på dem som verkligen nördar ner sig i tekniken – dem går det bra för, säger hon.

Det här är beridet bågskytte:

Sporten utförs av en ryttare som med hjälp av pilbåge skjuter på utplacerade måltavlor längst en tävlingssträcka. Det finns fler discipliner i sporten och grenarna är, ungersk, koreansk och polsk jaktbana, dessa tre är rankningsgrundande i Sverige. Utomlands kan även andra grenar var med under tävling. Under tävlingen på Göteborg Horse Park genomfördes endast ungersk och koreansk gren.

Ungersk gren: Den ungerska grenen består av 9 löp där banans längd skall vara 99 meter lång. Tornet där tre måltavlor är fästa ska vara placerad på banans mitt. Ryttaren har 20 sekunder på sig att rida banan och får skjuta valfritt antal pilar mot tavlorna.

Koreansk gren: Den koreanska grenen består av sex löp, uppdelade i tre olika moment. Dubbel, trippel och multipel med två löp per moment. Dubbel innebär två tavlor, trippel tre tavlor och multipel har fem tavlor. Banans längd för dubbel skall vara 90 meter, för trippel 120 meter och för multipel 150 meter. Ryttaren får sedan skjuta en pil per tavla och har olika mycket tid på sig beroende på moment.

ANNONS