Beskedet: tennisklubben får inte köpa marken

Uddevalla tennisklubbs förfrågan om att få köpa marken vid deras anläggning har nekats av kommunen. Men ännu är inte sista ordet sagt.

ANNONS

Uddevalla tennisklubb har under hösten varit i aktiv kontakt med kommunen. Som Bohusläningen tidigare skrivit har det handlat om att klubben vill köpa den mark där deras anläggning ligger idag.

Anledningen – att göra en satsning genom att bygga ut anläggningen.

LÄS MER:Uddevalla tennisklubb vill bygga ny bana

– Vi vill satsa i området och investera miljoner för Uddevalla och dess invånare och hoppas att kommunen uppskattar detta engagemang, säger Henric Carlsson, ordförande i Uddevalla tennisklubb.

Men nu har ett första besked kommit. Kommunen säger nej till köp av marken.

– Grunden till beslutet är att vi inte vill sälja mark utan vi vill äga den och arrendera ut den istället. Jag förstår att klubben tänker på sitt men vi i kommunen försöker se en helhetsbild och då anser vi att det är bättre att kommunen äger marken, säger samhällsbyggnadsnämndens före detta ordförande Gunilla Magnusson (MP).

ANNONS

Klubben hoppas på en öppning

Uddevalla tennisklubb äger idag anläggningen på platsen, men inte marken. Det behövs för att kunna få till finansieringen. Och Henric Carlsson är besviken över det beslut som kommunen tagit.

– Vi ser inte logiken i handläggningen. Klubben har frågat om att få köpa mark av kommunen. Vi begär ingen skattefinansierad sponsring av anläggningen utan bara kloka beslut. Vi vill göra rätt för oss men det går inte att utveckla en förening och en verksamhet om inte kommunens politiker ser nyttan för dess invånare.

Beslutet kvarstår tills vidare

Kommunens besked är att ett nej kvarstår fram till en pågående utredning inom ämnet är färdigställd. Utredningen handlar enligt Gunilla Magnusson om att göra det mer lika för de föreningar som arrenderar och hyr anläggningar av kommunen.

– Det ligger väldigt många gamla kontrakt där vissa får betala mer och mindre. Det vi kollar över nu är att få ett rättvist system där vi ska kunna se att alla klubbar kommer att betala lika, säger Gunilla Magnusson.

Någon utredning om just detta fallet och huruvida föreningar ska få köpa loss mark är inget som Gunilla Magnusson vet någonting om. Utgångspunkten för det politiska beslutet är att alla klubbar ska behandlas på liknande villkor. Trots det finns det exempel på föreningar som har fått köpa loss marken vid sin anläggning.

ANNONS

– Att det finns sådana beslut sedan tidigare kan jag inte säga något om. Vi vill göra lika bedömningar för alla och det har ingenting med Uddevalla tennisklubb som förening att göra, säger Gunilla Magnusson.

Sista ordet inte sagt

Klubben kommer att fortsätta ha samtal med kommunen och tror inte att det nuvarande beskedet är slutgiltigt.

– Vi tror att man utvärderar frågan och verkar för en klok lösning. Vi avvaktar ett besked under januari månad, säger Henric Carlsson.

Bohusläningen har sökt Mikael Staxäng (M), ny ordförande för samhällsbyggnadsnämnden utan framgång.

ANNONS