Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Snart beslut. Politikerna ska nu ta ställning till hur omfattningen av Rimnersvallens upprustning ska se ut. Bild: Håkan Fredriksson
Snart beslut. Politikerna ska nu ta ställning till hur omfattningen av Rimnersvallens upprustning ska se ut. Bild: Håkan Fredriksson

Beslut om arenan i november

Nu ligger beslutet om de olika delarna av Rimnersvallens upprustning i kommunstyrelsens händer.

Under onsdagen lämnade kommundirektören Peter Larsson över den information som under de senaste månaderna sammanställts av kultur- och fritid samt samhällsbyggnadsförvaltningarna och kommunstyrelsens beredning.

– Ärendet kommer upp på nästa möte för ställningstagande och beslut. Under tiden till dess fick jag i uppdrag att starta förarbetet för upphandling enligt ett partneringkoncept, säger Peter Larsson.

Upphandlingsdelen beräknas ta några månader, men genom att inleda arbetet redan nu bedömer Larsson att processen kan spara värdefull tid i ett arbete där tid bokstavligen är pengar.

Under mötet diskuterades framför allt tidplanen, den uppskattade kostnadskalkylen och handlingsalternativ som politikerna nu ska ta ställning till.

LÄS MER: Nu börjar den långa resan mot SM 2020

– Det finns komplikationer och risker med den tajta tidplan som finns och hur mycket får det lov att kosta i förhållande till tidigare bedömningar. Det handlar om att förstå hur mycket som krävs för att bygga om arenan utifrån de krav som ställs på ett friidrotts-SM och vad som behövs för att göra arenan redo för framtiden – och vad som är mellanskillnaden.

När det gäller SM försöker kommunen minimera kostnaderna genom att hitta alternativa lösningar.

– En sak är den extra belysning som innebär en extra investering på fyra miljoner. Kan man till exempel tidigarelägga vissa grenar i tävlingsschemat och därmed komma undan den kostnaden?

LÄS MER: Ombyggnad problem för klubbarna

Det är ändå tidsplanen som är viktigast, menar Larsson och understryker att man vid ett byggbeslut måste komma igång så snart som möjligt.

– Det är ett stort projekt som ska göras på kort tid med beaktning för väderförhållanden. Man måste göra bedömningen om det går att göra för att undvika en situation där man med kort varsel måste dra sig ur arrangemanget. Det är uppgiften för politiken.

Oavsett beslut om SM blir det en upprustning av arenan inom kommande år under befintlig budget.

– Det är min bedömning att det finns en enighet om detta.