Nu får barn och unga börja spela fotbollsmatcher igen.
Nu får barn och unga börja spela fotbollsmatcher igen. Bild: MATHILDA AHLBERG

BFF:s besked: Ungdomslagen får börja spela matcher igen

Smittskyddet i Västra Götaland följer Folkhälsomyndighetens beslut. Det innebär att barn och unga i Bohuslän får börja spela idrottsmatcher utomhus igen.

ANNONS
|

Tidigare i veckan meddelade Folkhälsomyndigheten att barn födda 2002 eller senare åter kan delta i matcher och tävlingar utomhus. Beslutet, som gäller från den 28 april, innebär att föreningar får anordna en tävlingsdag eller match per vecka.

– Fysisk aktivitet främjar en god hälsa. Det är viktigt att barn och unga har bra möjligheter att idrotta trots pandemin, sade Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, i samband med beslutet.

Men efter veckans besked tvingades, bland annat, fotbollen vänta ytterligare innan den kunde släppa på matcher i Bohuslän då Bohusläns FF ville invänta besked från smittskyddet i Västra Götaland.

Nu står det klart att smittskyddet följer Folkhälsomyndighetens linje, vilket innebär att barn och ungdomar får delta i tävlingar och matcher utomhus även i Bohuslän. Beslutet gäller från den 29 april.

ANNONS

För fotbollen innebär detta att föreningarna från och med nu får spela träningsmatcher innan seriespelet i flera spelformer drar i gång den 17 maj, skriver BFF på sin hemsida. Spelformerna som berörs är 11 mot 11, 9 mot 9 och 7 mot 7. De sammandrag som planerats till helgen 29–30 maj kan spelas som planerat, skriver BFF.

”Det rekommenderas starkt att man spelar träningsmatcher mot lag i sitt närområde för att minska risken för att smittspridningen ökar. Tänk även på att det fortfarande kan finnas lokala avvikelser i våra kommuner huruvida det är möjligt att boka planer eller ej. Så kontrollera med just er kommun innan ni planerar in era matcher”, skriver BFF på sin hemsida.

”I övrigt så gäller samma riktlinjer som tidigare, att komma ombytt till matchen, inte använda omklädningsrum, resa till och från matchen individuellt, inga handskakningar med motståndare och domare, inte dela vattenflaska med någon annan.”

Samtidigt uppmanar BFF fortsatt att matcherna spelas utan publik då nuvarande restriktioner endast tillåter åtta personer i publiken.

Det tidigare beslutet som innebar att enbart yrkesverksamma idrottare fick lov att delta i tävlingar och matcher väckte stark kritik från flera håll, bland annat fotbollen.

ANNONS