Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tennislegendaren Björn Borg kommer tillbaka till Fiskebäckskil i sommar, bland annat för att dela ut pris i Björn Borgs pokal. Här ses han med tre framstående tennisjuniorer som var med vid fjolårets turnering. Från vänster sonen Leo Borg, Måns Dahlberg, Påvelunds TK, och Henrik Bladelius, Alingsås TK.

Björn Borg gör undantag för Fiskebäckskil

I sommar fortsätter det unika samarbetet mellan Fiskebäckskils TK och Björn Borg.

Efter 26 års uppehåll gjorde Fiskebäckskils tennisvecka comeback sommaren 2012. Redan då meddelade legendaren Björn Borg, som vann junior-SM i Fiskebäckskil 1970, att han var väldigt positiv till att arrangemanget hade återuppstått.

Året därpå fick han ett samtal från FTK:s ordförande Ahlbin Gustafsson, som frågade om klubben fick instifta en pokal och turnering i hans namn. Borg brukar inte ställa upp på den typen av förfrågningar men relationen till Fiskebäckskil är speciell och därför gjorde han ett undantag. I fjol var han på plats för att dela ut "sin egen" pokal, som är ett vandringspris.

Efter råd från mamma

– Hans mamma hade faktiskt ett finger med i spelet. Hon tyckte att var det något han skulle tacka ja till, så var det Fiskebäckskil. De hade trivts så bra där, och dessutom fick Björn ett riktigt genombrott när han vann JSM. Så det var mycket av nostalgiska skäl. Annars är han känd för att tacka nej till turneringar runt om i världen, säger Ahlbin Gustafsson.

Inför årets tennisvecka ville Björn Borg själv vara med och satsa för att få arrangemanget att växa. Han har därför hjälpt till med att få dit de bästa elvaåringarna i Stockholm, bland annat sonen Leo Borg som vann sin klass på tennisveckan i fjol. Han går verkligen i sin fars fotspår, och är i nuläget den bästa elvaåringen i landet.

Ensam i Bohuslän om tour

Den största nyheten är annars att FTK, som enda tennisklubb i Bohuslän, har fått sanktion för Sommartouren i herrelitklassen. Det innebär att Sveriges bästa spelare utanför ATP-touren kommer till Fiskebäckskil i slutet av juni. Exempel på spelare som kan dyka upp är de lovande bröderna Elias och Mikael Ymer.

I stället för 70–80 spelare som veckan lockade i fjol, räknar man med 120–150 spelare i år.

– Vi har haft en enorm utveckling sedan vi startade upp tennisveckan igen 2012. Mycket har hänt på kort tid. Men allt sker ideellt och vi betalar inget för att Björn Borg kommer. Om vi går plus går pengarna till att rusta upp anläggningen, säger Ahlbin Gustafsson.

Tennisveckan spelas 23–29 juni. I händelse av regn flyttas matcherna till Lysekil och eventuellt Uddevalla.