Björn Liljander lämnade Frölunda HC – ska lyfta Malmö Redhawks

Ny stad, nytt lag, nytt jobb och nytt hem. Uddevallabördige Björn Liljander valde efter 13 år i Frölunda, med SM-guld och CHL-titlar, att lämna klubben – för Malmö Redhawks. Nu berättar 40-åringen om första tiden i nya klubben, vad han vill förändra i Malmö, långtidskontraktet och idrottsminnena från Uddevalla.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Fem år. Det väntar Björn Liljander från Uddevalla i Malmö Redhawks.

Han tillträdde sin nya tjänst som sportchef i Malmö i maj och berättar att han är nöjd så här långt.

– Jag trivs jättebra, det är en mindre organisation jämfört med Frölunda, men det är samtligt en familjär verksamhet och jag får jobba med många goda människor. Vi har ett drivet och nyfiket ledarteam, som hela tiden strävar framåt. Känslan är god hittills, säger Björn Liljander.

Tufft val att lämna Göteborgsklubben

Efter 13 års arbete i Frölundas sportsliga organisation i olika roller, varav de fem senaste som assisterande sportchef, är han redo för nästa steg i karriären.

ANNONS

– 13 år är en lång tid. Jag har fått prova olika roller som tränare, sportchef, spelarutvecklare och levererat spelare NHL. Jag kände att mitt uppdrag var något avklarad i den organisationen och när Malmö hörde av sig blev det ganska naturligt. Jag känner mig trygg med beslutet.

LÄS MER:Uppgifter: Björn Liljander från Uddevalla byter SHL-klubb

Att lämna Frölunda efter så många år var dock inget enkelt val menar Liljander som hade ett utgående kontrakt med Göteborgsklubben.

Tvärtom.

– Det var inget enkelt beslut, jag hade möjligheter att fortsätta i Frölunda och jag gick runt och funderade på det i några veckor. Jag har haft fina år i klubben och trivdes väldigt bra där. Eftersom jag är uppväxt i Uddevalla, så har jag följt Frölunda på nära håll i många år. Därför var det som att få komma hem när jag fick möjligheten att jobba där.

Nu väntar alltså nya utmaningar i Malmö Redhawks – som inte vunnit något sedan 1994. Men det vill Björn Liljander förändra. Ett långsiktigt arbete med att vända den titellösa trenden är påbörjad.

– Vi har många utmaningar framför oss, men jag är övertygad om att vi med rätt typ av ledarskap och människor kan bygga en bra verksamhet på sikt. Vi har alla förutsättningar för att skapa en attraktiv verksamhet, det är jag övertygad om.

ANNONS

”Vill bygga något över tid”

Kontraktet med Malmö sträcker sig över fem.

– Det var lite av mina krav innan jag skrev på. Jag vill bygga något över tid. Att bygga något framgångsrikt och bra kräver också tid.

Han trycker även på vikten av kontinuitet, att få personer i klubben att dra åt samma håll och att jobba med tålamod och nämner sin förra arbetsgivare Frölunda samt Växjö som två exempel.

– Båda två har haft tålamod och kontinuitet i spelartruppen och jobbat med i stort sett samma ledarskap i många år. Klubbarna har haft tålamod även de åren som det har gått tyngre.

Malmös nye sportchef lyfter även fram vikten av att ha spelare av ledarkaraktär i truppen.

– Det är otroligt viktigt. Vi behöver ha ledande spelare som Joel (Lundqvist) och Max (Friberg) är i Frölunda. De sätter höga krav på övriga spelare och är viktiga för laget.

Vad vill du förändra?

– Först och främst kommer vi att höja träningsdosen. Vi ska även höja kravbilden på ledare och spelare. Vill man bli ett framgångsrik lag så måste man ha höga krav på varandra. Sen kommer vi jobbar mer individuellt. Vi vill bygga ett starkt kollektivt där alla jobbar tillsammans och mot samma mål.

ANNONS

Han fortsätter:

– Vi har inte ekonomiska muskler för att ta in dyra nyförvärv som andra klubbar i SHL har, men vi kanske kan bygga vårt lag på ett annat sätt. Vi behöver driva utveckling och hjälpa våra spelare att utvecklas varje vecka, säger 40-åringen som har en bakgrund Uddevalla HC samt som fotbollsspelare i Hogstorps IF, IK Svane, Herrestads AIF.

Hämtar inspiration från Uddevallaklubben

Björn Liljander hämtar inspiration till sitt arbete från perioden i division 5 med Hogstorp.

– Vi hade en bra mix av yngre och äldre spelare, och jag tar med det när jag bygger gruppdynamik. Lagidrotten är densamma, oavsett om det är NHL, SHL eller division 5. Men tjötet är bättre i division 5, säger han med ett skratt.

Han nämner även tränarna i Svanes P82-lag, Ingemar Dahlqvist och Lars Olof Axelsson och deras betydelse för hans framtida karriär i ishockey.

– De var duktiga ledare som ställde höga krav på oss spelare och lärde oss att respektera varandra. Det var en bra skola för alla och hjälpte oss att bli framgångsrika.

Är du taggad inför kommande säsong?

– Jag är nästan på gränsen till övertaggad, säger han med ett skratt.

Han pausar en stund.

– Det ska bli otroligt kul och inspirerande att få bygga något över tid. Sen kommer det finnas dagar som är väldigt tuffa. Det här jobbet är ingen dans på ros, men man får samtidigt inte glömma bort glädjen i det hela. Det är viktigt oavsett vilken arbetsplats man är på.

ANNONS
Uddevallabördige Björn Liljander ska lyfta SHL-klubben Malmö till nya höjder.
Uddevallabördige Björn Liljander ska lyfta SHL-klubben Malmö till nya höjder. Bild: CARL SANDIN

LÄS MER:"En dröm jag har haft sedan jag var liten"

ANNONS