Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Blåvitts juniorer och meste landslagsmannen besökte UEIG

Det var finbesök på Uddevalla elitidrottsgymnasium under tisdagen.

Större delen av dagen var något extra för fotbollseleverna som fick besök av elever och instruktörerna på IFK Göteborgs fotbollsgymnasium som precis som Uddevalla är ett nationellt idrottsutbildningssäte.

Efter en gemensam lunch fick den stora gruppen fotbollsspelare träffa och lyssna till Anders Svensson, Sveriges meste manlige landslagsspelare i fotboll, som kom direkt till Uddevalla efter måndagskvällens stora idrottsgala på Globen i Stockholm.

– Anders berättade om sin bakgrund och långa karriär. Han har ju mycket i bagaget så det var till exempel tips och råd för unga spelare, till exempel när man tar steget från junior till senior. Sedan var det också en rad händelser under hans aktiva tid i Sverige och i engelska Southampton, säger Aleksandar Kitic.

Svensson talade också om ledarskap och vikten av att vara tydlig.

Föreläsningen möjliggjordes med stöd av Thordénstiftelsen.

– Vi är mycket tacksamma för att vi genom UEIG:s samordnare Per-Anders Hallberg kunde få den hjälpen, säger Kitic.

Sedan var det dags för en match mellan gymnasierna. En uppgörelse som slutade med en 4–0-seger för göteborgarna som hade tre ungdomslandslagsspelare med i truppen.

– Eftersom vi sällan får se våra spelare i matchsituationer så var det här ett jättebra tillfälle och dessutom i en tid när spelarna ännu inte har fullt upp med tränings- och tävlingsmatcher i sina respektive klubbar. Sedan är förstås IFK Göteborg en attraktiv motståndare att få mäta sig med, säger Kitic.

Det var en sådan match som för ganska länge sedan födde idén om ett samarbete.

– Det blir förstås lättare att ringa en gammal lagkamrat, säger Aleksandar Kitic, en av UEIG:s fotbollsinstruktörer och Ljungskile SK-ikon där han spelat tillsammans med Hannes Stiller som ny basar över IFK Göteborgs gymnasium tillsammans med en annan IFK-profil, Hjalmar Jonsson.

– Målet var att skapa något kul och samtidigt utvecklande för våra skolors elever och så blev det. Nu siktar vi på att göra detta till en tradition. Både vi och göteborgarna tycket att det var givande och kul.

I och med det kan det också bli en motsvarande aktivitet för de 20 fotbollstjejerna på UEIG som den här gången fick vara med på allt utom matchen som de fick följa från sidan.

– Ja, det är absolut vårt mål att skapa en liknande dag för dem samtidigt som vi gör vår utbildning spetsigare och därmed mer attraktiv, säger Aleksandar Kitic.