Lars Lagerbäck och Janne Andersson hälsar på varandra inför 3–3-matchen på Ullevål.
Lars Lagerbäck och Janne Andersson hälsar på varandra inför 3–3-matchen på Ullevål.

Blandade känslor hos förbundskaptenerna

Mör, tagen, besviken, men också glad och riktigt stolt. Janne Andersson åkte jojo känslomässigt efter det makalösa dramat på Ullevål.

ANNONS
|

Kollegan Lars Lagerbäck kallade matchen "fiktion" och citerade Ulf Lundell.

- Det var öppna landskap.

Andersson fick se ett regelvidrigt mål godkännas, Joshua King trycka in ett norskt 2–0, se Albin Ekdal skadas på nytt. Med 20 minuter kvar pekade det mesta mot att landslaget skulle förlora EM-kvalderbyt mot ett hungrigt Norge.

Då var han djupt besviken, men misströstade inte. På planen stormade hans spelare fram i en desperat jakt efter något.

ANNONS

Viktor Claessons 1–2, Quaisons 2–2 via norskt ben och det var knutna nävar av glädje. När Quaison med låret styrde in 3–2 i första tilläggsminuten hördes vrålen och sågs hoppandet och stora kramkalaset vid den svenska bänken.

Varpå Ola Kamara, den norske inhopparen, nickade in kvitteringen i sjätte tilläggsminuten och Ullevål briserade av glädje och nationell stolthet.

Omtumlad

Janne Andersson var omtumlad efteråt när han försökte summera en av de mest händelserika kvalmatcher ett svenskt landslag spelat i modern tid.

Samtidigt försökte han sortera alla motstridiga känslor.

- Att vid 0–2 och med Albin skadad... ändå kunna anfalla på det sättet vi gjorde. Det gör mig stolt och glad. Ibland när man jagar mål blir det lite procentfotboll och man hoppas att bollen ramlar ned på rätt ställe. Men vi spelade bra anfallsfotboll.

- Samtidigt som jag är besviken att vi inte får tre poäng är jag någonstans lite glad också, säger förbundskaptenen.

ANNONS

Trots poängtappet visade svensk landslagsfotboll rätt mycket av sin framtid på Ullevål. Kristoffer Olsson har kommit för att stanna, Robin Quaison likaså. För att inte tala om 19-årige Alexander Isak. Med sitt inhopp gav han offensiven en annan dimension.

Öppna sår för Ekdal

- Vi släpper in några enkla mål men gör tre fina. Kan vi ha det här anfallsspelet är det fantastiskt kul och lovande. Det känns som att det kan lyfta och bli ännu bättre. Quaison har gjort det väldigt bra i Mainz och fantastiskt bra här, kanske lite bättre än jag hade hoppats, säger Janne Andersson.

- Isak är med för att han är tillräckligt bra. Det lyser om honom. Jag är lite överraskad att han går in och gör det han gör. Med den kontroll, teknik och balans han har kan det rimligen bara bli bättre.

ANNONS

TT: Hur illa är det med Ekdal?

- Han fick dobbarna över knäet och två öppna sår. Det ska inte vara någon vridning. Hur länge han är borta har jag ingen aning om.

Lagerbäck trodde inte att han som landslagschef tappat en 2–0-ledning.

- Vi ska kontrollera 2–0 om vi hade varit kalla, men det var vi inte, och så får man ge Sverige en eloge som vänder matchen och sedan kvitterar vi. Man kan pendla i ytterligheterna just nu. Det var en väldigt öppen match, väldigt lite kontroll och väldigt mycket rock'n'roll.

Oslo, TT:s utsände
ANNONS