Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/14

Bohuslän mot resten av världen

Världens största fotbollsfest för ungdomar är igång. Från Bohuslän finns två orädda debutanter med höga mål.

Göteborg bjöd på utmärkta fotbollsförutsättningar åt de 1 670 deltagande lagen från världen över när Gothia Cup gick in på speldag två.

På Kviberg, ett av cupens hjärta, var det på tisdagsförmiddagen full aktivitet på de tjugotalet planerna med gott om bohuslänskt intresse.

Först ut var Stala IF i Pojkar 12. I deras grupp ingår Hammarby, lag från Polen och Guatemala – men den här matchens motstånd var något mindre exotiskt och utgjordes av Jonsered.

Inte ens dräkterna kunde skilja de båda gulsvarta lagen åt på förhand och det blev ett västmöte i dubbel bemärkelse. Göteborgarna, som fick spela i grönt, bjöd Stalakillarna på hårt motstånd.

Men med hjälp av publikstödet, bra försvar och två kanonskott från Ted Holmqvist kunde Orustlaget till sist vinna med 2–0.

Lagkaptenen och målvakten Lucas Lidberg var nöjd efter lagets första seger i deras premiärcup.

– Jag har inte hållit nollan så mycket under säsongen så att få göra det här är väldigt skönt och roligt. Nu hoppas att vi kan ta oss till semifinal. Det är roligt att få vara med och spela en så stor cup, säger han.

Lagets tränare Roger Lidberg vill dock tona ner de sportsliga förväntningarna.

– Mina förhoppningar är inga andra än att vi ska ha väldigt kul, sedan får vi se hur det går. Lagen vi möter är så pass duktiga, men vi ska göra vårt bästa och ha skoj. Hela upplevelsen är jättehäftig. Det märks på killarna också, de är väldigt nervösa. Mycket mer än vad de brukar vara. Men de är otroligt duktiga.

Lagets andra match för dagen, mot polska AP Top 54, slutade dessvärre med de omvända siffrorna och blev en förlust.

Men fler Bohuslag var i farten. En kraftfull utspark från Stalas plan ställdes Herrestads AIF:s F 16-lag mot Linköping Kenty.

Även denna match var jämn. Och mållås, fram till mitten av andra halvlek. Då klev Victoria Ferrer Qvist fram och gav Herrestad ledningen och det orangeklädda Uddevallalaget var på väg mot segern. Men bara sekunder senare stack Linköpingsspelare upp lossade en högervrist upp i det bortre krysset.

Matchen slutade 1–1.

– Vi är grymt nöjda, även om vi ledde och tyvärr släppte in ett mål direkt efter. Men annars lyckades de inte skapa någonting mot oss, säger tränaren Kenneth Fredgren.

Även Herrestadslaget spelar sin första Gothia Cup.

– Matcherna är båda tuffare och i ett högre tempo. De får lära sig att ta ansvar, orka med och sätta fotbollen i fokus. Och det gör de bra. Nu hoppas vi på att nå a-slutspel och det hade vi inte räknat med på förhand.

Mittfältaren Lova Fredgren och mittbacken Ida Vestman delar tränarens målsättning.

– Vi har stora möjligheter att klara av det. I dag spelade vi bra. Passningsspelet fungerade och vi skapade många målchanser, säger Lova.

De båda är överens om att det är speciellt att få spela Gothia Cup.

– Det är roligt att spela med så mycket folk överallt, men det gör en lite extra nervös.

Ida tror att laget tjänar på att ställas mot nytt motstånd.

– Vi mötte ett afrikanist lag som var väldigt aggressiva i sitt spel. Det tror jag att vi kan lära oss mycket av, att vi då själva får anpassa oss.