Bohusracet är igång – tvillingarna siktar på att vinna

Under fredagsmorgonen gick starten av årets Pantaenius Bohusracet från Skeppsviken i Uddevalla. Statusen som svenskt mästerskap lockar många duktiga seglare.
– Vi siktar på att vinna i år, säger tvillingarna Lukas och Pontus Andersson från Vänersborg.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det är varmt och lugnt i Uddevallas hamn innan starten av årets upplaga av Bohusracet. Folk i alla åldrar förbereder sig inför att strax åka ut till Skeppsviken för startskotten.

Marina från Sandö Hamns seglarsällskap går ut klockan tolv och har laddat ordentligt inför kommande dygn. Hennes seglarpartner Magnus Johansson ligger fortfarande och sover för att samla så mycket kraft som möjligt inför racet.

– Det här är mitt första Bohusrace och det ska bli en utmaning. Tidigare har jag mest seglat på öppet vatten så att segla såhär i skärgården är något helt nytt men spännande, säger Marina.

ANNONS

Några som varit med tidigare är Jonas Karlsson och Johnny Stjernquist. Det är deras åttonde respektive nionde Bohusrace.

– Vi har seglat hit från Halmstad och bara det tog två dagar så man kan säga att vi redan har seglat den sträckan som är ett helt Bohusrace, säger Johnny Stjernquist och skrattar.

För tillfället sitter de stilla i sittbrunnen och planerar inför dagen och kvällen. Båtradion knastrar och vindarna ser helt okej ut konstaterar de. Inför årets upplaga hoppas de framförallt på att kunna gå i mål, något som de inte lyckats med de senaste åren.

– Väderprognosen ser bra ut här på dagen men sen är det lite för hård vind i natt som det ser ut nu. Men så länge vi är beredda på allt ska det förhoppningsvis gå bra och vi kommer in på Smögen imorgon, säger Jonas Karlsson.

”Tävlar mot sig själv”

Tvillingarna från Vänersborgs Segelsällskap Pontus och Lukas Andersson gör sin femte tävling och siktar på att vinna i år.

– Vi har varit där uppe i toppen senaste två åren så det hade självklart varit kul att fortsätta slåss om topplaceringen, säger Lukas Andersson.

Vanligtvis seglar bröderna mycket bankappsegling men de har återkommit till Bohusracet för dess unika och längre form.

ANNONS

– Det roliga med Bohusracet är att man tävlar inte bara mot andra utan även mot sig själv, att segla så länge och orka hålla sig pigg på slutet, menar Lukas Andersson.

Än så länge känns dagsformen okej för tvillingarna som hoppas kunna sova några minuter om varandra under natten.

”Spännande dag”

Robert Trolled som är tävlingsledare ska även han ge sig ut och ta sig an årets race tillsammans med sin medseglare Rolf Kjellgren.

– Det blir en spännande dag med motvind och kryssande fram till Marstrand och beroende på hur alla väljer att segla där kan det vara lite utslagsgrundande för resten av tävlingen, säger han och fortsätter:

– Under natten kommer det gå snabbade när både vinden och vattnets strömmar är med oss.

Totalt är det 98 båtar som startar årets upplaga av Bohusracet. Imorgon eftermiddag förväntas alla tävlande vara i mål på Smögen.

ANNONS