Den svenska boxaren Mikaela Lauréns kysste oväntat sin rival Cecilia Brækhus på en presskonferens inför helgens titelmatch i Norge.
Den svenska boxaren Mikaela Lauréns kysste oväntat sin rival Cecilia Brækhus på en presskonferens inför helgens titelmatch i Norge.

Boxarkyss kan vara brottslig

Juridiska gränsdragningar i sportens värld är på tapeten efter domen mot ishockeyspelaren Jakob Lilja. Boxaren Mikaela Lauréns uppmärksammade kyssattack mot rivalen Cecilia Brækhus kan till exempel vara ett brott. Likaså norskans efterföljande örfil.

ANNONS
|

Du får inte glidtackla folk du ser på gatan – ens om du träffar en eventuell boll först. Men på fotbollsplanen kan tacklingen i princip vara hur ful som helst utan att det anses vara misshandel i lagens mening.

Det som i resten av samhället är juridiskt glasklart hamnar ofta i en gråzon i idrottens värld. Även när något bedöms som ett regelbrott kan det nämligen anses vara en del av sporten.

- Genom att delta i sporten samtycker personen till visst våld men gränsen går ju någonstans, säger Emma Regnér, rådman i Helsingborgs tingsrätt.

ANNONS

"Mer av förnedring"

Mikaela Lauréns tilltag under presskonferensen i Norge inför helgens titelfajt mot Cecilia Brækhus kan ses som en psykning, en ovanlig form av ett vanligt fenomen inför boxningsmatcher: Laurén kysste norskan, som svarade med att ge svenskan en lätt örfil.

Men om det skett i Sverige hade det även kunnat ses som ett brott.

- Kyssen skulle kunna bedömas som ofredande. Det skulle kunna vara ett sexuellt ofredande om det har en sexuell anspelning, men här kanske det var mer av förnedring, säger Emma Regnér.

Eftersom det skedde på allmän plats hade det i Sverige kunnat anmälas av vem som helst, förklarar rådmannen, och tillägger vad straffet förmodligen skulle bli vid en fällande dom:

- Det blir nästan alltid böter för ofredande. Det finns fängelse i högst ett år i straffskalan, men normalpåföljden är böter.

Ringa misshandel

Debatten om var gränsen går mellan vad som är en del av sporten och vad som är ett brott har fått nytt liv efter ishockeyspelaren Jakob Liljas dom för misshandel. Den 24-årige forwarden dömdes nyligen i hovrätten för misshandel för att ha crosscheckat Malmöbacken Jens Olsson i nacken under en allsvensk ishockeymatch.

ANNONS

Något liknande skulle i teorin kunna drabba Cecilia Brækhus för örfilen mot Laurén.

- Om det gör ont, och det gör väl en örfil oftast, så skulle jag misstänka att det blivit ringa misshandel, säger Emma Regnér.

Rent hypotetiskt skulle det dock kunna röra sig om nödvärn, och då gäller andra förutsättningar.

- Man har ju rätt till nödvärn om man är utsatt för ett brottsligt angrepp, säger Emma Regnér.

- Sedan kan man ju diskutera om det brottsliga angreppet är pågående eller har gått över. Om våldet sker efteråt är det ingen nödvärnssituation, utan mer en reaktion.

TT
Fakta: Domen mot Lilja

I mars dömde tingsrätten Jakob Lilja för misshandel av normalgraden till villkorlig dom och dagsböter efter att den dåvarande Rögleforwarden crosscheckat Malmöbacken Jens Olsson i nacken under en allsvensk ishockeymatch den 5 mars 2015.

I slutet av september fastslog hovrätten domen.

Jakob Lilja har överklagat domen till Högsta domstolen.

Fakta: Laurén mot Brækhus

På lördag sätter obesegrade norskan Cecilia Brækhus sina VM-titlar i boxning på spel när hon möter svenskan Mikaela Laurén i Oslofjord Convention Center i Stokke, Vestfold.

36-åriga Brækhus har 31 segrar och innehar världsmästarbältena i weltervikt i fem organisationer: IBF, IBO, WBA, WBC, WBO.

Den fem år äldre Laurén har 29 segrar och fyra förluster som proffs. Det första nederlaget kom 2010 mot just Brækhus, som är den enda motståndaren som vunnit på knockout – domaren stoppade matchen – mot svenskan.

ANNONS