Bröderna brinner för Munkedal

Idrott behöver inte alltid vara på högsta nivå för att beröra och engagera. Ett tydligt exempel på det är bröderna Hansson från Munkedal. Under cirka fem år har de varit aktiva i supportergruppen Munkedal ultras.

ANNONS
|

Staffan och David som bröderna heter i förnamn har brunnit för den lokala idrotten under lång tid. Och de har lite att brås på, Deras far Ingvar "sola" Hansson var en välkänd eldsjäl i Munkedalsområdet. Från början försökte bröderna Hansson få till ett bättre samarbete mellan Munkedals idrottsföreningar, men så småningom utvecklades även en supportergrupp och Munkedal ultras var ett faktum.

– Vi är väl ett tiotal personer i kärnan, men när vi åker på matcher kan vi vara upp mot 150 personer som supportrar de olika lagen, säger Staffan Hansson.

Att intresset kring idrotten i Munkedal är så stort tror Staffan Hansson främst beror på den nära relationen som finns mellan spelare och supportrar. I många fall är de goda vänner även privat. Att klubbarna i området har många egna produkter är en annan faktor som Hansson tror påverkar.

ANNONS

När Dingle AIK spelar match hittar man med största sannolikhet Staffan och David Hansson på läktaren, flankerade av flertalet ultras-supportrar. Med flaggor och tifo försöker de hjälpa laget till vinst. Men det stannar inte där, man supportrar även hockey och fotbollslaget.

– Vi vill skapa ett intresse hos människorna som bor här, skapa något unikt helt enkelt. Det brukar bli riktigt bra drag när vi kör igång, säger David Hansson.

Ordet ultras har fått en lite negativ klang runt om i idrottsvärlden, oftast kopplas sådana grupper ihop med stökiga supportrar. I Munkedal ultras finns det dock klara riktlinjer om vad som gäller.

– Det är klart att det skriks på domaren och sådär när vi är på matcherna, men det mesta är med glimten i ögat, vi är väldigt tydliga med att könsord inte tolereras, det funkar inte att skrika sådant när det är personer i alla åldrar på matcherna, säger David Hansson.

Minnesvärda resor finns det gott om, när bröderna tillåts tänka efter är det en specifik resa som dyker upp, kvalmatchen i innebandy mot Sävedalen i Göteborg. Munkedal ultras åkte dit med tre fullpackade bussar och ägde hela hallen.

David Hansson menar på att den stora utmaningen ligger i att hålla ultrasgruppen vid liv, som ett steg i det så har man startat "mini-ultras" på så sätt hoppas man säkra återväxten av supportrar.

ANNONS

ANNONS