Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Brynäs målvakt Linus Fernström höll sin första nolla i Brynäs-dressen.

Brynäs bäddade för spännande SHL-avslutning

Två hålla nollor på de tre senaste matcherna och ett välkommet trendbrott på hemmaisen. Då tackar Linus Fernström nye målvaktstränaren för både bättre självförtroende och defensiv:

Linus Fernström och förstekeepern David Rautio fick klara sig utan målvaktstränare i nästan två månader när Pekka Alcén tvingades sjukskriva sig och kliva av jobbet och till dess att Fredrik Mikko togs in som ersättare.

Under glappet däremellan var Brynäs defensiv ganska rörig, ett problem som har åtgärdats nu.

Det fick Skellefteå känna av på lördagskvällen då man förlorade större delen av kamperna framför Brynäskassen:

- Vi jobbar med zoner och håller det andra laget på utsidan på ett annat sätt i dag. Nu vet backarna vilka delar av målet de ska täcka och vart vi målvakter helst vill titta. Det blir inte lika mycket hönsgård när alla har sina uppgifter, säger Linus Fernström som tog 29 skott och höll sin första nolla i Brynäs i sin tolfte match sedan han snabbvärvades i oktober.

Behöver platschef

I onsdags höll målvaktskollegan David Rautio sin femte nolla för säsongen när Brynäs vann med 2–0 mot Djurgården på Hovet och även i 1–2-förlusten i torsdags mot Frölunda hölls siffrorna nere på hemmaisen för första gången på över en månad.

Att ha målvaktstränare spelar uppenbarligen roll på den här nivån:

- Absolut! Det är som när en byggarbetare går till jobbet. Finns det ingen platschef, vad ska han snickra på då? Folk kanske inte tror det, men för oss är det exakt samma sak. Man behöver någon som är med varje dag, som ser med andra ögon, som styr en och som man kan bolla med, förklarar Linus Fernström.

- När man inte har en målvaktstränare så intalar man sig att det går bra ändå. Men att vi har en nu är riktigt skönt. Man ser skillnad på spelet i stort och det är skönt att känna det. Det är lättare när man har något som alla tror på.

Även Brynästränaren Tommy Sjödin har sett en tydlig skillnad:

- Klart att det betyder mycket. Janne och jag jobbar med utespelarna, vi kan inte målvaktsspel. Det är mer självförtroende och huvudet högt nu känns det som.

Tät kamp

Det självförtroendet och Brynäs 2–0-seger mot Skellefteå innebar slutet på en sex matcher lång förlustsvit för Gävlelaget på hemmaisen samt att striden mellan de fem lag som slåss om de två sista kvartsfinalplatserna spetsades till ytterligare.

Sexan Skellefteå är efter lördagens förlust bara en poäng före närmast jagande Luleå och två poäng före HV71.

Något som Skellefteåtränaren Stefan Klockare noterat men ändå hävdade att han tar med ro:

- Det var likadant förra året, tajt ända in på slutet. Vi är ett skickligt lag och kan bevisligen göra bra saker. Men vi behöver vinna de här lösa en mot en duellerna framför allt i offensiv zon, för i våran egen zon gör vi ett bra jobb.