Viktor Thorn förlorade sin farfar i cancer, men hans storasyster Madeleine överlevde sjukdomen. 'Min syster klarade sig i alla fall, tack och lov, det är jag glad för', säger Viktor.
Viktor Thorn förlorade sin farfar i cancer, men hans storasyster Madeleine överlevde sjukdomen. "Min syster klarade sig i alla fall, tack och lov, det är jag glad för", säger Viktor. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Cancern har gett skidstjärnan perspektiv

Viktor Thorns farfar dog i cancer, men hans storasyster överlevde sjukdomen. Det senaste året har landslagsåkaren upplevt liv och död – vilket ger perspektiv i sin egen väg tillbaka efter två diskbråck.
– Skidåkningen är inte allt utan man lär sig att se det stora hela, säger Thorn till TT.

ANNONS

I månaderna oktober och november deltar många svenskar i olika kampanjer som stödjer cancerforskningen. En av dem är Viktor Thorn.

När skidlandslaget tidigare i veckan hade pressträff i Solna bar 23-åringen två armband runt höger handled för att visa sitt stöd.

– Det är en hemsk sjukdom, det lilla man kan göra är väl bra, säger han.

Under det senaste året har sjukdomen drabbat två av Thorns närmaste familjemedlemmar: hans farfar och hans tre år äldre syster Madeleine, tidigare juniorlandslagsåkare.

"Många som påverkas"

– Det är många som påverkas av det (cancer) i många familjer. Som tur är finns det saker att göra åt det nu, men vissa gånger är det för sent och vissa gånger är man ute i god tid, säger Viktor Thorn och fortsätter:

ANNONS

– Farfar gick bort förra hösten. Det hade gått så långt för honom att det inte gick att göra någonting åt det. Men min syster klarade sig i alla fall, tack och lov, det är jag glad för.

Madeleine Thorn tävlande under tidigt 2010-tal för juniorlandslaget och tog bland annat ett JVM-brons (stafett, 2010) och två JSM-brons (fem kilometer fritt 2010, skiathlon 2013).

Hon klarade sig igenom sin cancerbehandling, och skidsyskonen från Bengtsfors i Dalsland har kommit varandra närmare genom sjukdomen.

Uppskattar livet

– Ja, så är det. Det skiljer tre år mellan oss men vi är ändå tajta. Jag kom därifrån i morse och ska tillbaka dit i dag (måndag). Även fast vi inte umgås jättemycket i och med att hon bor ganska långt ifrån där jag bor (Östersund) är det kul att hon vill träffas, säger Viktor Thorn.

TT: Ger det dig andra perspektiv när det gäller skidåkningen?

– Jo, så är det. Det är som med allt när man genomgår en skada; man lär sig att uppskatta andra saker i livet. Skidåkningen är inte allt utan man lär sig att se det stora hela.

Lillebror Thorn slog igenom på seniornivå under förra säsongen och tog flera topp-10-placeringar i världscupen, vann sprintkvalet på VM i Seefeld (slutade 20:e i finalen) och blev tolva på 15 kilometer i klassisk stil.

ANNONS

Efter återkommande ryggproblem opererades han för diskbråck i maj, en operation som han tvingades göra på nytt i september.

Siktar på världseliten

– Det blir bättre och bättre. Jag har börjat träna inne på gym sedan några veckor och känner mig starkare för varje dag, säger han.

TT: I och med ryggproblemen och sjukdomsfallen i familjen, har det gjort saker ännu tyngre?

– Ja, det är klart. Det är aldrig kul med sådana saker, när allt händer på samma gång. Det brukar oftast vara så, att alla dåliga saker inträffar samtidigt. Det gäller bara att vara positiv.

Viktor Thorn hoppas vara tillbaka i världscupsammanhang någon gång den här säsongen. Men han skyndar långsamt.

– Jag är fast besluten att komma tillbaka. Jag ska tillbaka till där jag var och ännu högre. Jag vet vad jag har för lägstanivå, hoppas att kunna höja den och vara med och kämpa om pallen nästa år. Det är mitt mål.

David Hjorter/TT

23-åringen bar två armband till stöd för kampen mot cancer under landslagets pressträff i Solna.
23-åringen bar två armband till stöd för kampen mot cancer under landslagets pressträff i Solna. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Född: den 11 maj 1996 i Bengtsfors.

Bor: Östersund.

Skidklubb: Ulricehamns IF.

Familj: Sambon Johanna Skottheim (skidskytt), mamma Catharina, pappa Örjan, syster Madeleine (tidigare skidåkare).

Främsta meriter: VM 2019: femteplats i stafett och 12:e plats på 15 kilometer (k). Världscupen: en femteplats i stafett, tre åttondeplatser i sprint.

En av tre personer i Sverige får ett cancerbesked någon gång i livet. Oktober och november är de två månaderna på året som flest kampanjer arrangeras för att samla in pengar till forskningen och till de drabbade.

I oktober arrangerar Cancerfonden sin Rosa bandet-kampanj, till förmån för bröstcancer, och i november driver Prostatacancerförbundet Mustaschkampen som samlar in pengar till Prostatacancerfonden. Organisationen Ung Cancer, som framför allt stödjer människor i åldern 16–30 år, samlar bland annat in pengar genom att sälja armband.

Källa: Cancerfonden och Prostatacancerförbundet

ANNONS