Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

David Pizzoni Elfving. Arkivbild.

Chansningen: Pizzoni Elfving uttagen till VM

Han fick delar av hälsenan kapad i början av december. Nu är nyckelförsvararen David Pizzoni Elfving uttagen till bandy-VM på hemmaplan – trots att han inte kommer att gå för fullt förrän bara några dagar före VM-premiären mot Ryssland.

Hammarbyspelaren David Pizzoni Elfving fick delar av hälsenan avskuren i matchen mot Villa-Lidköping den 4 december. En skada som tar omkring sex till åtta veckor att läka. Sex veckor har gått och läkningsprocessen går enligt plan, berättar Pizzoni Elfving själv på presskonferensen där VM-truppen presenterades.

Men tiden är knapp. Först i början av nästa vecka ska han testa att belasta max – alltså bara några dagar före den stundade premiären den 26 januari.

- Jag hoppas att det går lika bra som allt gjort hittills. Om hälsenan hade gått av helt hade jag inte kunnat spela mer bandy alls i år, så det var ändå lite tur i oturen, säger han.

Förbundskaptenen Svenne Olsson säger att det är en chansning.

- Skulle det inte funka så skriver vi ut honom och tar in en reserv, säger Olsson.

- David är viktig för oss.

"Vår tur"

Själv är Pizzoni Elfving såklart ordentligt taggad på att spela VM.

- Väldigt väldigt sugen. Väldigt sugen på att spela bandy överhuvud taget.

Hans fysiska spel behövs mot Ryssland. Ett Ryssland som knep guldet i fjol och har vunnit fyra av de senaste fem VM-finalerna där Sverige stått för motståndet.

- Det känns inte rätt, så tydligt har det inte varit. Det är verkligen vår tur nu, säger Pizzoni Elfving om statistiken mot ryssarna.

TT: Vad talar för Sverige?

- Vi har ett fantastiskt bra bandylag. Jag har ju svårt att se att man skulle vilja möta det laget som vi har. Jag tror att Ryssland har lite respekt för oss, säger Pizzoni Elfving.

Inte minst för honom själv.

- Jag tycker väl att bandy ska spelas lite fysiskt och kliver gärna in och vill stänga. Det är en del av vem jag är som bandyspelare, jag upplever att de har lite respekt för mig.

- Det handlar om millisekunder, att de tvekar att göra något och man får lite lättare som försvarare. Ju mer en motståndare funderar desto mer har man vunnit som försvarsspelare.

Fagerströms hemmaplan

I VM-truppen får David Pizzoni Elfving sällskap av klubbkamraten Christoffer Fagerström, som debuterade i VM i fjol och får chansen igen.

För Fagerström blir det en dröm som slår in – att spela ett bandy-VM på hemmaplan.

- Det var väl 2013 som VM gick där senast, och det är klart att man drömde om att få höja bucklan i sin egen miljö, säger Hammarbyspelaren.

Han poängterar att han kommer från Vargön – som faktiskt inte riktigt är Vänersborg, även om det är cykelavstånd mellan orterna.

- Det känns ganska hemma ändå.

TT: Hur stort stöd kommer du att ha?

- Bra fråga. De kanske är förbannade för att jag lämnade, vi får väl se. Nej, men jag tror det kommer vara bra, lite overklig känsla ändå.

Svenne Olsson sammanfattar den 18 namn stora trupp som han tagit ut:

- Jag är väldigt nöjd, vi har ruskigt bra reserver. Svensk bandy står sig stark, säger Olsson.