Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Charlotte Kalla. Arkivbild.
Charlotte Kalla. Arkivbild. Bild: Erik Mårtensson/TT

Charlotte Kalla: "Det har varit tufft"

Två veckor utan träning har varit en unik och jobbig upplevelse för Charlotte Kalla. Nu är hon på väg tillbaka efter covid-19-sjukdomen, men vågar inte säga när hon kan tävla igen.
– Nej, det är för osäkert. Även om jag kan hoppas så är vi inte redo att börja spekulera i det, säger hon till TT.

Den 9 november fick Charlotte Kalla de första symptomen, och två dagar senare meddelade Svenska skidförbundet att 33-åringen testats positivt för covid-19.

Hon hade bara lindriga symptom, och var helt symptomfri redan efter en vecka. Ändå var det inte förrän i måndags – två veckor efter att hon insjuknat – som hon fick ta sin första lättare löptur.

– Jag mår bra, jag har känt mig helt frisk i en och en halv vecka. Men jag har nog aldrig varit fysiskt inaktiv i två veckor tidigare, säger Kalla.

– Tiden från att jag blev symptomfri har varit utmanande. Vanligtvis har jag en väg som jag tar mig tillbaka på efter en sjukdom. Nu har det varit så konstigt att känna sig frisk så länge innan man fick börja träna.

"Kroppen förstår nog inte"

Vanligtvis vet hon exakt när kroppen är redo att börja träna igen efter sjukdom. Med covid-19 har hon fått finna sig i att lyssna på läkarna, och avvakta.

– Det var tufft att bli krasslig. Och även att landa i att jag inte kommer få dra i gång med träningen som normalt, det var mentalt utmanande och frustrerande att känna mig symptomfri men att inte få träna för att utvecklas. Vägen tillbaka känns så mycket längre då. Men det är inte lätt för någon i de här tiderna.

I onsdags körde hon ett tuffare pass, som gav positiva besked, och hon har därefter fått klartecken att öka intensiteten. Under fredagen gjorde hon två träningspass och under lördagen ska hon testa intervaller på tröskelnivå, det vill säga hårt men kontrollerat tempo.

Men vägen till comeback till tävlingsspåret är inte självklar.

– Det är annorlunda att ha varit still så länge. Kroppen förstår nog inte vad det är frågan om.

– Men det har känts jätteskönt att ha rutiner, att få komma iväg och träna. Samtidigt har det varit en rastlöshet eftersom det är så mycket mindre träning än vad jag är van vid.

TT: Vet du när du kan tävla igen?

– Nej, det är för osäkert. Även om jag kan hoppas så är vi inte redo att börja spekulera i när det blir tävling för mig.

En dag i taget

Helgens världscuppremiär i finländska Ruka har hon följt hemifrån. Nästa tävling är i Davos, Schweiz, 12–13 december, men huruvida det är rimligt att hon ska kunna tävla där, låter hon vara osagt.

– Jag vet vad jag ska göra i dag och i morgon, och att jag ska vila igen på måndag. Men längre än så vet jag inte. Men jag är sugen på att hitta snö någonstans nästa vecka.

Klart är att den ofrivilliga träningsvilan är allt annat än vad Charlotte Kalla hade hoppats på inför säsongen.

– Det är ju inte positivt att vara still två veckor den här perioden på året, det är svårt att se de positiva delarna. Men jag hoppas att alla år med träning, och den grund jag har, ska vara till hjälp. Men suget märker jag ju nu, och uppskattningen för varenda minut jag får träna.

– Jag tar inte det för givet på samma sätt som jag gjorde för en månad sedan.

Lasse Mannheimer/TT