Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Covidsmitta i EM-truppen – Dejan Kulusevski har testat positivt

Den svenska landslagsstjärnan Dejan Kulusevski har testat positivt för covid-19 och isoleras från resten av truppen. Det meddelar landslaget vid en pressträff under tisdagen.

Det svenska landslaget kom under tisdagen till sin EM-bas i Göteborg och en pressträff med förbundskapten Janne Andersson var schemalagd till 18.30.

Men med kort varsel ändrade landslaget presskonferensen till klockan 16.

– Förstår att det blir tight för en del, men det finns goda skäl till flytten, säger Sveriges presschef Jakob Kakembo Andersson enligt Fotbollskanalen.

Enligt uppgifter från Fotbolldirekts Patrick Ekwall handlade flytten om att någon i den svenska truppen har testat positivt för covid-19.

Uppgifterna bekräftades under pressträffen då landslagsledningen meddelade att Juventusstjärnan Dejan Kulusevski lämnat ett positivt test.

– Han har egentligen inte träffat några spelare. Så det finns gott hopp att han inte har smittat några andra spelare, säger läkaren Anders Valentin under pressträffen.

– Vi har identifierat de som har varit närmast honom, de som suttit och ätit med honom och varit nära honom i bussen. De personerna har inga symptom. De är testade i dag och vi får svar ganska snart. Men om de har blivit smittade har det sannolikt hänt i går, och då kommer det ge positivt utslag senare i veckan.

Kulusevski isoleras från resten av truppen i minst sju dagar och är kvar i Stockholm där Sverige i helgen EM-genrepade mot Armenien, uppger landslagsledningen.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Sju dagar ska man vara hemma, varav två utan symptom. Vi hoppas på ett kort, lindrigt förlopp. Men vi pratar en vecka – minimum, säger Valentin.

Juventusspelaren kommer därmed inte kunna medverka i EM-premiären mot Spanien på måndag. Men därefter hoppas landslagsledningen att han kan bli tillgänglig för spel i de återstående två gruppspelsmatcherna.

– Han har haft det (covid-19, reds. anm.) tidigare och förhoppningen är att han får ett lindrigare förlopp, säger Valentin.

Det är inte aktuellt att ta in någon ersättare i truppen, säger förbundskapten Janne Andersson.