Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Maja Dahlqvist kom tvåa i sprint i världscuppremiären i Ruka förra lördagen.

Dahlqvist om succéstarten: "Lite overkligt"

Från B-landslaget rakt in i världstoppen. Maja Dahlqvist kunde inte ha fått en mycket bättre start på skidsäsongen, och nu drömmer hon om VM.

Först tvåa i Sverigepremiären, i fristil, bakom Hanna Falk men före OS-guldmedaljören Stina Nilsson.

Sedan tvåa också i världscuppremiären i Ruka, i klassisk stil, endast slagen av ryskan Julia Belorukova.

Maja Dahlqvist tillhör inte det svenska A-landslaget men har fått en flygande start på säsongen. Något som hon inte var beredd på.

- Nej, verkligen inte. Det har ju varit över förväntan, minst sagt. Det känns som att det har gått lite bättre än man hade tänkt. Det känns lite konstigt, säger Maja Dahlqvist.

På pallen i fjol

Redan förra säsongen visade 24-åringen att hon har högklassig skidåkning i sig. Då blev hon tvåa i Dresdens sprint, vilket också var hennes första topp tio-placering i världscupen.

Det räckte inte till en plats i OS-truppen, och hon tog inte heller plats i A-landslagstruppen till den här vintern. Men hennes säsongsstart har varit smått succéartad och i helgen får hon på nytt chansen i världscupen, i Lillehammer. Tävlingarna inleds på fredagen med ett sprintlopp som, precis som på VM nästa år, går i fristil. Det passar Maja Dahlqvist.

- Ja, hittills har det gått klart bättre i världscupen i fristil. Så det var kanske egentligen inte Rukabanan som skulle passa mig jättebra. Det var lite förvånansvärt, säger Maja Dahlqvist.

- Samtidigt kommer jag nog inte att vara missnöjd om jag inte kommer på pallen på fredag. Det har ändå bara varit en världscuptävling och fortfarande är det så att jag först och främst siktar på att gå vidare från prologen. Det är så sjukt många bra åkare att jag måste göra en bra prolog.

Tuff VM-konkurrens

Det stora målet för säsongen är VM i österrikiska Seefeld i månadsskiftet februari–mars. Men konkurrensen bland svenska sprintåkare på damsidan är mördande för tillfället.

Stina Nilsson och Hanna Falk får ses som närmast självskrivna i en VM-trupp, men även Ida Ingemarsdotter, trea i världscuppremiären, och Anna Dyvik ligger bra till. Dessutom finns 20-åriga Moa Lundgren, också uttagen till Lillehammer, som ser ut att vara Sveriges nästa stora sprinttalang.

- Så är det verkligen. Om man blir uttagen till VM så vet man att man har där att göra. Och det är ju också roligare att få en plats så än om man får en för att det inte finns någon annan, säger Maja Dahlqvist.

Säsongsstarten har i alla fall inte försämrat hennes chanser, och den ger henne extra energi till fortsatta tävlingar.

- Det ger mer självförtroende och trygghet i det man gör, man behöver inte fundera så mycket. Jag vet att om det känns bra när jag tävlar så kommer det att gå bra, säger hon.