Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Fotbollslandslaget inför den avgörande VM-kvalmatchen mot Danmark. Damallsvenska klubbar som släpper spelare till VM nästa år får en ekonomisk ersättning. Arkivbild.

Damallsvenska klubbar får VM-ersättning

Damallsvenskans klubbar får 75 000 kronor för alla svenska och norska spelare som tas ut till VM i Frankrike nästa år. Det görs möjligt genom sponsorn Obos.

Obos går, förutom VM-satsningen, in med 40 miljoner kronor i damallsvenskan under de kommande fem åren.

- Vi ser det här som en väldigt positiv satsning där klubblagsfotbollen hamnar i fokus. Det är ju trots allt där landslagsspelare fostras, säger Linda Wijkström, generalsekreterare för Elitfotboll Dam, till SVT Sport.

Genom initiativet går Obos före Fifa mot målet att skapa en mer jämlik herr- och damfotboll.

"Fifa särbehandlar män och kvinnor på ett sätt som visar att de inte tar ojämlikheten inom fotbollen på allvar. Obos utmanar därför Fifa att till VM 2019 erbjuda en rimlig mästerskapsbonus även för damklubbarna", säger Daniel Kjørberg Siraj, koncernchef på Obos, i ett pressmeddelande.

Fifa ska vara på väg mot ett beslut om högre ersättningar, skriver Aftonbladet. Frågan ska vara färdigutredd på tjänstemannanivå inom Fifa och ett förslag ska ha lämnats till Fifa-rådet som fäller avgörandet. I VM 2015 låg den totala ersättningen till VM-lagen på 134 miljoner kronor. Den planeras nu att höjas rejält, och det ska finnas en rekommendation i förslaget om att införa en ersättning till klubbarna.

- Man vill ha en väsentlig ökning av den tidigare potten. Sedan handlar det om hur man paketerar den, säger Fifas presschef Hans Hultman till tidningen.

Ett beslut väntas komma i oktober.

Rättad: I en tidigare version angavs fel summa som Obos går in med i damfotbollen.