Sverige spelade inför rekordpublik i förra matchen mot Belgien. Jonna Wasserfaller (4) och Alexandra Lazic (11) vågar tro på seger igen.
Sverige spelade inför rekordpublik i förra matchen mot Belgien. Jonna Wasserfaller (4) och Alexandra Lazic (11) vågar tro på seger igen. Bild: Johan Nilsson/TT

"De är sjukt modiga – kaxiga på ett bra sätt"

De svenska volleybolldamerna skrällde sig till semifinal i European Golden League. Nu är de är två matcher från sin största triumf hittills.
– Jag vill inte kalla det för skräll längre. Jag ser det som att vi är med där och håller den nivån, säger spikern Alexandra Lazic.

ANNONS

När Sverige besegrade världselvan Belgien i European Golden Leagues sista gruppspelsmatch betydde det inte bara seger i matchen. För första gången ska ett svenskt damlag spela semifinal i turneringen.

Sverige är rankat som nummer 30 i världen, och att slå turneringens bästa lag var en skräll som få såg komma. Utom laget själva. Alexandra Lazic var övertygad om att belgiskorna gick att slå, men erkänner att det var en skräll.

– Förra kanske var en jätteskräll, men nu är det slut på det, säger hon med ett skratt.

– Jag vill inte kalla det för skräll längre. Jag ser det som att vi är med där och håller den nivån.

ANNONS

"Kul att se"

För tio år sedan var Lazic ny i landslaget. Vid hennes sida fanns bland andra Andréa Jacobsson, som gjorde sin sista landskamp 2014, men som följt laget som expert för bland andra SVT sedan dess.

Då spelade man EM-kval, men var aldrig nära att ta sig vidare. 2021 skrällde sig Sverige till en femteplats i mästerskapet.

– Det är kul att se vad det blivit nu, tio år senare, säger Andréa Jacobsson.

De unga spelare hon delade planen med då är nu etablerade i internationella ligor. Och den 14-åring som oroade sig över sina första betyg är nu en av världens bästa spelare.

Hållit ihop länge

Men det är inte bara 23-åriga storstjärnan Isabelle Haaks spel som gjort att landslaget skördat framgång efter framgång, menar Jacobsson. Den internationella rutinen är avgörande och att de unga spelarna stannat kvar.

– Vi har ett gäng som har spelat länge tillsammans och det blir liksom inte en ny början varje gång. Det är nog det viktigaste, säger Alexandra Lazic.

Även centern Jonna Wasserfaller har varit med i tio år och ser med glädje på de senaste årens utveckling.

– Det är verkligen fantastiskt, det har verkligen bara gått uppåt. Man hade alltid drömmen om att gå till EM, och vi hade chansen men det gick aldrig för oss. Men nu har det släppt.

ANNONS

"Det är vår styrka"

Efter söndagens match kan det bli final i European Golden League, vilket också skulle betyda att man får spela kval till Nations League, där de allra bästa lagen i världen spelar. Men inget motstånd skrämmer Sverige.

– De är sjukt modiga, kaxiga på ett bra sätt. De tror verkligen på sin idé och spelar för varandra, säger Andréa Jacobsson.

Just det tror Alexandra Lazic är avgörande i den svenska framgångssagan.

– Absolut tror jag det är vår styrka, vi håller ihop och spelar för varandra, säger hon.

Även om klivet upp till världstoppen är stort, ser Jonna Wasserfaller inget tak, det är bara uppåt som gäller.

– Man vet ju inte, men vi går ju framåt hela tiden så det är väl bara att fortsätta och se hur långt det tar oss.

Fakta: Så funkar volleyboll-turneringarna

Sverige vann European Silver League i fjol och fick därmed chansen att spela i European Golden League i år.

De lag som spelar final i Golden League får kvala till Nations League-turneringen 2024.

Nations League är, till skillnad från de tidigare nämnda turneringarna, världsomspännande och innefattar de bästa lagen från hela världen.

Belgien, som Sverige möter i semifinal i Golden League, spelade i Nations League i fjol, men åkte ut.

Sveriges väg framåt

Sverige–Belgien 25 juni 15.00

Belgien–Sverige 28 juni 20.00

Eventuell final

6 juli samt 9 juli

I den andra semifinalen möts Ukraina och Tjeckien.

TV/Radio: SVT/ P4 Radiosporten

ANNONS