De första entusiasterna som vill öka intresset för rugby

När man spelar rugby är det bättre att sätta in en tackling med full kraft än att tveka. Det säger Marielle Andersson som utgör halva damlaget i Uddevalla rugbyklubb. Bland alla andra sporter som utövas lokalt vill också rugbyspelarna ta plats.

ANNONS
|

– Vi hoppas att barn vill börja spela. Då tänker nog föräldrarna att "det är farligt", men i rugbyn har vi ett mycket högt säkerhetstänk, säger Lars Karlsson, ordförande i Uddevalla rugby, som dock tillägger att man får vara beredd på att ta smällar.

Även damkaptenen Marielle Andersson tonar ner riskerna med rugbyn och säger att det inte är farligare än någon annan sport. Risken för skador minskar också om tacklingar utförs distinkt och bestämt i stället för halvhjärtat och tveksamt, menar hon.

Konkurrens

Rugbyns historia i Uddevalla är något höljd i dunkel, men sedan 2014 finns i varje fall Uddevalla rugbyklubb med aktiva spelare på både dam- och herrsidan. Rugby är en liten sport nationellt och inte direkt dominerande i kommunen. Konkurrensen med handboll, fotboll, simning, ishockey, cykel och friidrott är tuff för rugbyn.

ANNONS

– Det är svårt att börja med en ny sport på seriös nivå när man står där mitt i livet, säger Lars Karlsson som konstaterar att spelare många gånger slutar på grund av jobbsituationen eller att man skaffat sig ett hus som tar mycket tid.

Drömmen för Lars Karlsson och de övriga spelarna i herrlaget är att kunna anmäla ett lag till en serie högre än utvecklingsmatcherna. Då behöver truppen bestå av minst 25 man för att man ska kunna vara säker på att 17-18 spelare alltid är tillgängliga till match, kalkylerar Lars Karlsson.

15-manna

Vid den här tiden i slutet av mars med en säsong av seriespel som snart drar igång hade det nog varit naturligt att fråga om hur försäsongen har varit och vilka förväntningar som finns. Uddevalla rugby är inte riktigt där än. Vid klubbens träning är det bara lagkaptenen Marielle Andersson i damlaget som är med denna kylslagna kväll på Rimnersvallens plastgräs. Rugbyn har dock mycket generösa övergångsregler.

– Jag har spelat mycket med Göteborg och jag kan spela där i år, säger Marielle Andersson som föredrar 15-mannarugby framför varianterna med 10 respektive 7 spelare.

Under namnet West Gota spelar hon också i ett samlingslag i allsvenskan gemensamt för klubbar i västra Sverige. På herrsidan kan övergången mellan klubbar ske strax före match.

ANNONS

– Om motståndarna kommer med fler än 15 spelare och vi har svårt att få ihop fullt lag kan någon byta tröja, säger Lars Karlsson som tycker att denna gemenskap är "häftig".

Fakta: rugby

Rugbyn är en avknoppning från fotbollen, och kom till Sverige 1931 när besättningarna på två brittiska fartyg gjorde upp på Stockholms stadion.

Grundversionen av spelet är 15-man. 7-mannavarianten är OS-gren sedan 2016.

Poäng ges för flera spelmoment, bland annat boll placerad bakom motståndarnas mållinje men även för målspark.

Källa: Svenska rugbyförbundet

ANNONS