Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gått starkt. Danskan Trine Palludan och Caroline Sylvan, från Bohuslän, har stått för fina prestationer hittills.

De tog sig till kvartsfinal i Lysekil women's match

Fyra seglare var klara sedan innan, och under fredagsmorgonen tog sig de resterande fyra vidare till kvartsfinal.

Danskan Trine Palludan gick allra starkast under grundomgången och tog den första av de fyra direktplatserna till kvartsfinalerna med sina nio segrar.

Den tredje dagen var en frisk fläkt i Lysekil women's match, och inte bara för dess fina vindar. Det var flera tajta matcher när grundomgången skulle komma till ett avgörande.

Allra bäst gick det för danskan Trine Palludan som vann grundomgången med nio segrar av tio möjliga, och därefter fransyskan Pauline Courtois. De båda gick starkt och plockade seger efter seger. Vinnaren i grundomgången får fördelen att sedan välja sin kvartsfinalmotståndare först. Sedan får tvåan välja, och sedan trean.

Bästa svensk blev Caroline Sylvan med sina sju segrar vilket gav henne en tredjeplats. Fjolårsvinnaren Anna Östling stannade på sex segrar och missade precis en direktplats. Den sista direktplatsen tog holländskan Renée Groeneveld i solskenet i Lysekil.

Resterande sju besättningar är dock inte ute för det, utan det finns på nytt fyra platser att fajtas om. Under tiden får de fyra som redan är klara efterlängtad vila.

– Har funkat jättebra i dag. Härligt väder, mycket publik på klipporna och full fart överallt. Vi har vd:n för svenska seglarförbundet här och hon kallar det för propagandasegling, säger presschefen Joakim Hermansson.

Att världsettan och fjolårssegraren Anna Östling missade direktplatserna var nog den stora överraskningen i Lysekil, men Östling själv ser det snarare som någonting positivt.

– Det har varit en helt strålande dag i Lysekil seglingsmässigt. Jättefina vindar, mycket folk och helt underbart. Det känns väldigt gott i magen. Vi har haft en grym laddning i båten och varit professionella, men gjort lite misstag och det är det vi fallit på, säger Östling och lägger till:

– Men det brukar alltid vara en mening med allt, och nu får vi köra sex extrarace vilket känns ganska bra. Det känns inte som man kan få för mycket tid i båten, och vi är väldigt laddade för det.

Med nya båtar ser Östling det som ett bra tillfälle att få segla i dem ännu mer, och hon känner sig relativt säker inför avgörandet av vilka fyra besättningar som tar de sista kvartsfinalplatserna.

– Vi kommer behöva göra det noggrant och på vårt allra bästa sätt. Man kan inte ta något för givet, men det ska mycket till om vi inte går vidare som någon av de första båtarna.

– Vi vill vinna den här tävlingen, och då behöver man vinna alla sina matcher. Det spelar ingen roll vilka man möter. Samtidigt är det hela tiden små marginaler, och det var även små marginaler som gjorde att vi missade direktplatserna.

De resterande kvartsfinalplatserna plockade Anna Östling, Marinella Laaksonen, Johanna Bergqvist och Alexa Bezel hem under fredagsmorgonen.