Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sandra Dahlin är tillbaka i Scandinavium – och debuterade i världscupen med personbästa i GP-dressyren. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Debutanten Dahlin: "Det finns mer att hämta"

Scandinavium i Göteborg – det är där det händer för Sandra Dahlin, 32.
För 17 år sedan vann hon stoet Dynastie på en lott hon slantade upp en guldtia för.
Nu är hon tillbaka på avkomman Ichi och debuterade i världscupen med att sätta personbästa i GP-dressyren.
– Jag kände mig väldigt fokuserad och det gäller att visa hästen att man är sig själv, säger Dahlin.

Dahlin kunde inte sluta le medan Ichi dansade fram på fibersanden. Publiken var med på noterna. När halten kom sparade inte åskådarna på jublet och applåderna. Dahlin fick 73,870 procent av domarna och ekipaget klev direkt upp i ledningen.

I ena korthörnan stod förbundskaptenen Bo Jenå. Han log också. Och applåderade. Valet att satsa på 32-åringen från Sala gav resultat direkt.

"Finns mer att hämta"

Sandra Dahlin och Ichi klev in, slutade femma och blev dessutom bästa svenska ekipage.

– Det gick över förväntan, men det finns mer att hämta. Jag är lite besviken med några av mina travslut, men sedan kom vi igång bra. Vi kan förbättra allt. Hon piaffade bra, men vi kan göra piaffer för "nior" och "tior", säger Sandra Dahlin.

Natalie Oldfors och Mickey M landade på 71,674 – även det personbästa. Paulinda Friberg och Di Lapponia fick 69,478 medan Jeanna Högberg och Duendecillo stannade på 68,261 procent.

Bo Jenå imponeras av Dahlin.

– Vi tror mycket på henne. Det var tredje starten och vi ska inte stegra det för mycket, men hon har en jättefin häst som har allt för att nå toppen. Det behöver bara mogna tillsammans och bli bättre och bättre, säger Jenå.

Lär få rida i landslaget

Han har redan Dahlin i tankarna för starter i nationstävlingar till våren och sommaren.

– Hon kommer säkert att få rida någon. Hon är på gång. Absolut.

Världsstjärnan Cathrine Dufour var tungt tippat favorit, men Cassidy snubblade rejält tidigt i programmet och hade inte råd med några fler misstag. I stället kom de slag i slag. Den redan dåliga dagen blev knappast bättre av att Dufour red fel.

Men danskan, som vann dubbelt i Stockholm i slutet av förra året, gav inte upp och kom trea på 76,348. Tysken Benjamin Werndl vann på Daily Mirror, på 77,587 procent. Brittiskan Charlotte Fry kom tvåa på Dark Legend, med 76,431.

Ingen från EM med

Alla fyra svenska ryttare som tog EM-bronset i Rotterdam i augusti saknas i Scandinavium. Tre avstod – en tvingades lämna återbud.

– Jag hade verkligen velat se Antonia Ramel här. Hon har en väldigt bra kür, men så är det, de ska vara friska också, säger Bo Jenå.

Brother de Jeu drabbades nyligen av en hovböld. Ramel hade inget annat val än att stryka sig från världscupkvalet på hemmaplan. Trion Patrik Kittel, Juliette Ramel och Therese Nilshagen har lagt upp säsongsplaner där ett besök i Scandinavium inte passade in

– Han (Kittel) har valt att åka till Doha och lagt ned världscupfinalen i Las Vegas. Han vill spara hästarna för att kunna rida i Hagen, den första utomhustävlingen i slutet av april som är viktig för oss. Vi är överens om det. Juliette Ramel satsar också på Hagen och därför är hon hemma. Therese Nilshagen har rest omkring och gjort bra resultat och även hon satsar på Hagen.

Henrik Skiöld/TT