Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det gäller vid lika poäng och antal gjorda mål

Sverige är klart för åttondelsfinal vid seger mot Mexiko. Det kan även bli gruppseger om både Sverige och Tyskland vinner sina avslutande gruppmatcher med 1–0. Då avgör fair play-poäng och som sista åtgärd lottdragning.

Den som gillar att leka med siffror och gärna grottar ned sig i hypotetiska resonemang har haft riktigt roliga dagar.

Lagkaptenen Andreas Granqvist lägger ingen större vikt vid det matematiska – i alla fall inte inför ödesmatchen mot Mexiko.

- För egen del är det inget fokus på det överhuvudtaget. Vårt fokus är att vi ska göra en bra prestation och vinna matchen, sedan får vi ta det där efteråt.

Lottdragning?

- Vi ska vinna matchen och sedan vilken motståndare vi får i åttondelsfinal har inte så stor betydelse än så länge, säger han.

Det här är förutsättningarna om två eller fler lag slutar på samma poäng:

1) Målskillnad (alla gruppspelsmatcher).

2) Antal gjorda mål (alla gruppspelsmatcher).

Om två lag eller fler lag fortfarande är lika efter målskillnad och antal gjorda mål avgör:

1) Poäng i inbördes möten mellan de inblandade lagen.

2) Målskillnad i inbördes möten mellan de inblandade lagen.

3) Antal gjorda mål i inbördes möten mellan de inblandade lagen.

4) Fairplay-poäng (minuspoäng för gula och röda kort).

5) Lottdragning.

Det intrikata i grupp F inträffar om Mexiko, Sverige och Tyskland samtliga slutar på sex poäng och Sverige och Tyskland – som möter Sydkorea – båda vinner sina matcher med 1–0.

Då står samtliga tre lag på 3–2 i målskillnad. Då faller Mexiko bort på färre gjorda mål i mötena mellan de berörda lagen. Kampen om förstaplatsen mellan Sverige och Tyskland avgörs då på fairplay-poäng, och i sista hand genom lottdragning.

Inför gruppavslutningen har Sverige fördel på tyskarna. Viktor Claesson, Sebastian Larsson och Albin Ekdals gula kort ger minus tre poäng medan tyskarna har minus fem (Mats Hummels, Thomas Müller och Jerome Boateng vars två gula mot Sverige bestraffades med tre minuspoäng).

Det finns alltså all anledning att inte dra på sig varningar.

- Generellt är det bra att inte dra på sig en massa onödiga grejer, men jag tänker inte på det sättet. Om det sedan blir någon effekt av det får vi ta det då. Vi ska fokusera på vad vi ska göra och försöka göra det så bra som möjligt, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Källa: TV4 Fotbollskanalen