Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Bildbyrån

Det här visste du inte om handbolls-VM

En maskot från rymden och arenan där Sverige redan vunnit VM-guld. Här är detaljerna du inte visste att du ville veta om herrarnas handbolls-VM i Tyskland och Danmark.

Vi har samlat några annorlunda fakta om årets handbolls-VM. Här är lite av det mesta du behöver eller inte behöver veta inför turneringen.

Tätt matchande över 18 dagar

• Torsdagen den 10:e januari spelas premiärmatchen och söndagen den 27:e spelas finalen. Totalt ska 96 matcher genomföras under drygt två veckor.

Kan Sverige vinna femte guldet?

• Turneringen blir det 26:e världsmästerskapet och Frankrike har vunnit flest VM-guld hittills med sex titlar. Sverige och Rumänien har fyra var och Tyskland tre. Danmark har aldrig vunnit men blivit tvåa tre gånger.

Lyssna på VM-låten

• Den officiella VM-låten heter "Stand up stand out" och framförs av danske DJ Kongsted och tyske Dominik Klein. Nej, inte vänstersexan och Kiels Dominik Klein som länge spelat i Tysklands landslag.

Två arrangörer delar på mästerskapet

• Det här är första gången som ett handbolls-VM delas mellan två arrangerande nationer. Men VM har gått i både Danmark (1978) och Tyskland (senaste gången 2007) förut. Kommande VM spelas i Egypten (2021) och sedan delas mästerskapet mellan Sverige och Polen (2023).

Matcherna spelas på sex olika orter

• Spelorterna är danska Herning och Köpenhamn samt tyska Hamburg, Berlin, Köln och München.

Maskot från yttre rymden

• VM-turneringens officiella maskot heter Stan och kommer enligt arrangörerna från "yttre rymden" eller närmare bestämt från GD19, planeten som är hemvist för några av "Universums största handbollsfanatiker".

Länderna slår sig samman

• Av de 24 deltagande lagen är det bara ett som debuterar i VM. Korea kommer att spela sina första officiella landskamper som ett gemensamt lag. Tidigare spelade Nordkorea och Sydkorea för sig.

En Blågul VM-guldarena

• Sveriges första fem matcher spelas i Köpenhamns Royal arena med plats för 12 500 personer på läktarna. I samma arena vann Tre Kronor ishockey-VM i maj 2018.

Frankrike är vana världsmästare

• Frankrike är regerande världsmästare efter 33–26 i finalen mot Norge – i Paris. Frankrike har faktiskt vunnit fyra av de fem senaste VM-turneringarna – 2009, 2011, 2015 och 2017. Spanien vann 2013.

Den 29:e januari 2017 fick stjärnan Nikola Karabatic lyfta pokalen efter VM-guldet på hemmaplan, Kan Frankrike försvara titeln i år?. Bild: DAVE WINTER