Inget SM 2021, men Uddevalla har inte givit upp hoppet om det stora mästerskapsevenemanget.
Inget SM 2021, men Uddevalla har inte givit upp hoppet om det stora mästerskapsevenemanget. Bild: Christer Lindgren

Detaljen som fällde Uddevalla i kampen om SM

Uddevallas ansökan hade allt för att säkra storevenemanget med 2 000 deltagare – men till slut var det tidsfråga som blev avgörande.

ANNONS
|

Kampen om stora svenska idrottsmästerskap är hård. I potten finns inte minst stora intäkter för besöksnäringen och för Destination Uddevalla, med Uddevalla SK som medarrangör, var boule-SM 2021 ett av målen.

Nu blir det inte så. Inte för att Uddevalla var olämpligt. Istället var det tiden för arrangemanget som fällde Uddevalla som ville arrangera i augusti.

– Det är egentligen den tid som fungerar för i juli är det ändå redan välfyllt på våra hotell och turistanläggningar, säger Dennis Fredriksson projektledare på Destination Uddevalla.

Ett boule-SM skulle därför vara en möjlighet att förlänga den säsongen för det lokala näringslivet med 2 000 deltagare plus anhöriga där över 70 procent beräknas ta in på hotell, andra boendeanläggningar, campingar och husbilsparkeringar i närområdet. I snitt övernattar deltagarna fem dygn. Enligt Destination Uddevallas beräkningar innebär ett mästerskap en turistekonomisk effekt på omkring 20 miljoner kronor.

ANNONS

Kommer söka igen

Bouleförbundet ville dock hålla på tidsplanen med SM i juli och därför blev det ett nej tack till Uddevalla. Den här gången.

– Allt vi erbjuder är av högsta klass och det stadsnära upplägget är oslagbart, men tiden för när vi kan stå som värd blev avgörande.

För möjligen kan pandemin göra Uddevalla till en vinnare 2022 eller 2023.

– Ja, vi kommer förstås söka igen, och vi håller förstås koll på vad som händer med årets SM-evenemang i Jönköping som nu flyttats till början av augusti. Kanske det det medverka till att bouleförbundet kan se augusti som en tänkbar tävlingsmånad även under kommande år, säger Dennis Fredriksson.

Vilken ort som får arrangemanget 2021 är ännu inte offentligt, men om årets SM ställs in så finns möjligheten att det flyttas ett år framåt i tiden, vilket skulle kunna leda till en dominoeffekt.

– Då kan det bli 2023 som vi kan vara aktuella igen, säger Fredriksson.

Mästerskap mitt i stan

Uddevallas plan är att arrangera mästerskapet mitt i stan där 160 stycken tio centimeter tjocka grusbanor om 5 x 15 meter plus en centercourt på 8 x 15 meter med läktarplats för minst 500 åskådare skulle byggas upp.

Behovet av sådana ytor omöjliggör i regel spel i stadskärnor, men i Uddevalla var planen att lägga banorna på Kampenhofs parkeringsplats samt i allén vid Museiparken. Dessutom finns planer för prova-på-verksamhet vid Hasselbackstrappan och en centercourt med läktare på Kungstorget.

ANNONS
ANNONS