Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Växjös Oliver Bohm satte 3–1 hemma mot Brynäs i den inledande SM-kvartsfinalen.

Doldis kvartsfinalskytt för Växjö: "Chockad"

En nyare stjärna mot en svensk klassiker i första slutspelsmötet någonsin lagen emellan. Brynäs höll de flesta av Växjös namnkunniga målskyttar i strama tyglar men glömde bort en doldis.

Brynäs, som så sent som i fjol spelade sin 16:e SM-final, löste sin kvartsfinalbiljett i sista stund medan seriesegrande Växjö länge varit klara och kunnat ladda.

Och det tycktes ha gjort Växjö gott att vila och se Brynäs svettas mot Luleå. Den inledande perioden dominerades av Växjö och Eric Martinssons 1–0-mål kom logiskt.

- Det är både fördel och nackdel. De har inte behövt tänka medan vi byggt på oss mer nerver och känslor, säger Växjös tränare Sam Hallam.

Powerplaymål

Matchen betydde också att SHL:s bästa lag i powerplay (Växjö) ställdes mot ligans starkaste lag i boxplay (Brynäs). Första gången hemmalaget fick tillfälle att spela powerplay stod Brynäs emot men sedan tog Växjö andra chansen. Laget flyttade puck närmast enligt instruktionsboken och Robert Rosén var siste spelare på pucken.

- Varje powerplay och boxplaysituation är en nyckel i matchen, säger Sam Hallam.

Brynäs lagkapten Jacob Blomqvist hittade dock en snabb livlina tillbaka in i matchen när han från nära håll reducerade till 1–2, ett resultat som stod sig till andra paus.

Fotbollsmålgest

Spänningen dröjde sig kvar en bit in i den tredje perioden. Då klev Oliver Bohm, backen som i grundserien gjort två mål på bortaplan, fram och överraskade sin hemmapublik.

- Mitt första mål i den här hallen. Jag blev lite chockad och Noah Welch blev väl inte så glad när jag skyfflade undan honom i mitt försök att göra en fotbollsmålgest, det såg lite roligt ut. Men han sa att det var okej, säger Oliver Bohm och skrattar.

Efter Bohms överraskande mål hade inte Brynäs fler motmedel den här eftermiddagen. Laget tog ut målvakten David Rautio i ett försök att närma sig men det resulterade bara i att Tuomas Kiiskinen fastställde slutresultatet till 4–1.

- Det var skönt att få en match igen och skönt att vi kunde vinna. Bredden i laget är vår största styrka, säger Oliver Bohm.

Brynäs får sikta in sig på att kontra tillbaka i nästa match hemma i Gävle.

- Vi behöver hitta ett spel med puck så vi inte bara är det försvarande laget, säger lagets tränare Tommy Sjödin.