Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.
Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

Domen en bra signal till idrottsvärlden

Misshandelsdomen mot ishockeyspelaren Jakob Lilja är en bra signal till idrottsvärlden, tycker experter. Riksidrottsförbundet (RF) håller med.

ANNONS
|

Riksidrottsnämndens ordförande Krister Malmsten anser att hovrättens misshandelsdom mot ishockeyspelaren Jakob Lilja är "utomordentligt välformulerad".

- Det är bra att det här kommer på pränt. För mig är det också viktigt att det kommer ut i idrottsvärlden, så att man förstår att man inte är immun. Det finns många som tror och, på oklara grunder, vill att det man gör inom idrotten inte ska leda till rättsliga åtgärder, säger Malmsten som också är Svenska fotbollförbundets chefsjurist.

ANNONS

"En fråga om idrottens ideologi"

Även Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, poängterar att domen berör hela idrottsrörelsen.

- Det här är inte en ishockeyfråga utan det är en fråga om idrottens ideologi. Det rör allt utövande som har att göra med tävlingsidrott, säger han.

Eriksson tror att utövare kommer att inse att idrotten inte är någon frizon för övervåld.

- Jag tror att det kommer att få den effekt man är ute efter – att folk kommer att tänka till en aning innan man använder sig av övervåld eller oprovocerat beteende, säger Eriksson.

I hovrättsdomen mot Jakob Lilja står det att "den våldsutövning som åtalet i förevarande fall avser strider tveklöst mot ishockeyns regelverk".

- En för hård tackling strider mot reglerna, men är ändå en handling som är i linje med hur hockey ska spelas. Men här är pucken åtta meter från händelsen och han kommer bakifrån med båda händerna på klubban och slår den mot halsen. Det har ingenting att göra med hur hockey ska spelas, säger Krister Malmsten, som får medhåll av rättsexperten och tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem.

ANNONS

- Allmänt sett ska idrotten reglera sig själv. Men när det görs flagranta övergrepp utöver vad som är att förvänta så är det rimligt att rättsväsendet ingriper, så att inte idrotten blir en frizon, säger Alhem.

"Helt åt helvete"

En som däremot inte applåderar domen är Sanny Lindström, tidigare elitspelare och nu hockeyexpert hos Expressen och Cmore. På sin blogg skriver han att domen var "helt åt helvete för idrotten".

- Det är en gränsdragning som blir väldigt svår. När ska samhället ta över bestraffningen och när ska hockeyn sköta det, säger Lindström till TT.

Alhem ser det inte som omöjligt att Högsta domstolen ger Liljas fall prövningstillstånd vid en eventuell överklagan. Malmsten har däremot svårt att se att HD tar upp ärendet eftersom prejudikatvärde saknas.

- Det här är en situation med en filmsekvens som tydligt visar vad som hände. Den här välskrivna hovrättsdomen klargör på ett oerhört tydligt sätt hur praxis ser ut inom idrotten, säger Malmsten.

ANNONS
TT
Fakta: Hovrättens resonemang

Även hovrätten över Skåne och Blekinge dömer ishockeyspelaren Jakob Lilja för misshandel efter att den dåvarande Röglespelaren crosscheckat Malmöbacken Jens Olsson i nacken under ett allsvenskt möte i mars 2015. Den högre instansen fastställer även Malmö tingsrätts påföljd till villkorlig dom och dagsböter.

Så här resonerade hovrätten i sin dom:

Hovrätten anser att det är fastslaget att Lilja slog till Olsson med uppsåt och han måste ha förstått att slaget kunde ha orsakat Malmöbacken åtminstone smärta.

Eftersom ishockeyns regelverk tillåter exempelvis tacklingar har utövarna samtyckt till våld och rätten konstaterar att inom ishockeyn överträds reglerna ofta. Spelarna är medvetna om detta, men samtycket kan inte generellt sett innebära att spelare som skadar någon annan kan slippa straffrättsligt ansvar.

Frågan hovrätten ställde sig är om Jakob Lilja kan frias från ansvar på grund av något som kallas social adekvans. Det juridiska begreppet är inte reglerat i lag utan har utvecklats i rättspraxis. Det innebär att ett straff kan "kollidera med andra intressen som bör ges företräde", skriver domstolen.

I detta fall handlar "intresset" om att ishockeyspelare ska kunna utöva sin idrott utan att hela tiden vara rädd för att en regelöverträdelse hamnar i allmän domstol.

I det aktuella fallet anser dock hovrätten att våldet inte begicks för "något som är i linje med det spelet går ut på" och dömer honom därför för misshandel.

Källa: Domen i hovrätten över Skåne och Blekinge.

ANNONS