'Dopningsläkaren' Mark Schmidt (i mitten).
"Dopningsläkaren" Mark Schmidt (i mitten). Bild: Peter Kneffel/AP/TT

"Dopningsläkare" dömd till fyra års fängelse

Den tyske läkaren Mark Schmidt – huvudperson i dopningshärvan "Operation Aderlass" – har dömts till fängelse i fyra år och tio månader av en domstol i München.

ANNONS

Schmidt åtalades för att ha hjälpt 23 skidåkare och cyklister från åtta nationer att bloddopa sig mellan 2012 och 2019.

Schmidt stängs också av från läkaryrket i tre år och får böta 158 000 euro, närmare 1,6 miljoner kronor.

Två av Schmidts medhjälpare dömdes till villkorlig dom på två år och fyra månader respektive ett år och fyra månader. För de övriga två blev det böter.

– Jag tog fel väg, allt är mitt fel. Jag är väldigt ledsen för att jag drog in de andra fyra i det, sade Schmidt tidigare under rättegången enligt AFP.

Schmidt har tidigare erkänt att han systematiskt hjälpt idrottare att dopa sig sedan 2012, enligt focus.de.

ANNONS

Bland de misstänkta finns skidåkare som tävlat i vinter-OS 2014 och 2018 och cyklister som deltog i sommar-OS 2016 såväl som i Tour de France, Giro d'Italia och Spanien runt de senaste åren.

Operation Aderlass (aderlass betyder åderlåtning, att man tappar blod) avslöjades under skid-VM i Seefeldt 2019 då österrikisk polis gjorde en razzia mot dopningsnätverket. Två timmar före starten av herrarnas 15-kilometerslopp grep polisen nio personer, fem av dem aktiva skidåkare, misstänkta för bloddopning. Tre åkare försattes på fri fot efter att ha erkänt, bland andra Max Hauke som ertappats med en spruta i armen.

De internationella förbunden har också stängt av de skidåkare och cyklister som varit inblandade i bloddopningshärvan.

ANNONS