Drömmer om OS i Rio 2016

För några år sedan seglade hon ensam i sin optimistjolle. Nu utmanar Caroline Sylvan, 22, världsstjärnorna vid Stena Match Cup Sweden i Marstrand. Årets stjärnskott kallas seglaren från Henån.

ANNONS
|

Genom att några, men viktiga förutsättningar gick i lås, fanns det plötsligt ett wild card till matchracingcirkusen för Caroline Sylvan och hennes besättning.

– Dumt om man inte tar den chansen, säger flickorna med en mun.

Louise Kruuse sköter storen. Frida Langenius tar hand om det lilla fördäcket och vid rodret sitter Caroline Sylvan. Båten är den nya olympiska matchracebåten Elliot 6.

– Den passar oss utmärkt, tycker Caroline Sylvan. Vi har ju alla seglat jollar förut och Elliot beter sig precis som en jolle.

Kriterier för en inbjudan till Marstrand är en placering bland de tio främsta i världen. Men ett wild card öppnade vägen för den unga besättningen som ännu inte hunnit samla rankingpoäng.

ANNONS

Ett års segling tillsammans har det blivit hittills och ett guld vid ungdoms SM i match race.

Ingen seger ännu

Den första dagen i hetluften i Marstrand blev tuff för tjejerna.

– Vi vann ingen match, men vi har lärt oss jättemycket, säger Caroline Sylvan. Framförallt är det startförfarandet som vi måste bli bättre på. Båtfarten är vi ganska nöjda med och det fungerar bra ombord.

– Vi har ju världens bästa mot oss som har seglat massor av år tillsammans. Några av de andra tjejerna har ju passerat 40 för länge sen.

Hon har tagit steget från ensam i en jolle till att plötsligt leda ett team.

– Det är fantastiskt rolig att segla tillsammans. Om någon gör bort sig så stöttar vi och går vidare.

Team Kjellberg rankingetta

Team Ann Kjellberg, klubbkamraterna från GKSS, är för närvarande Sveriges bästa matchracebesättning. De har siktet inställt på OS i London 2012.

– Vi tränar en del ihop med dom, säger Caroline Sylvan, men mest blir det att vi kör på egen hand,

Vid London-OS finns matchrace för damer med för första gången.

– Inför OS 2016 är det inte bestämt om matchrace ska vara med igen, säger Sylvan, men det är klart att målet är att komma till Rio de Janeiro.

ANNONS

Sugna på Brasilien

Ett delmål är Lysekil Matchrace i augusti. Större båt, flera ombord och många andra vassa svenska besättningar kan ge ytterligare erfarenhet.

– Då är vi sex tjejer ombord, så bara det blir en utmaning, säger Caroline Sylvan som redan har redan tankarna på tisdagens fortsatta seglingar utanför Marstrand.

ANNONS