Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Aksel Lund Svindal under segeråket i herrarnas störtlopp.

Dubbelt norskt i störtloppet

Aksel Lund Svindal har haft stora skadeproblem de senaste åren. Men veteranen kan fortfarande när det gäller. Svindal fick till ett kanonåk i störtloppet och ordnade Norges första OS-guld i disciplinen. Dessutom tog Kjetil Jansrud silver.

Svindal tog guld i super-G, silver i störtloppet och brons i storslalom i Vancouver. Men den norske fartspecialisten har haft stora skadebekymmer de senaste åren och lyckades inte ta medalj i Sotji för fyra år sedan.

Nu är veteranen tillbaka högst upp på den olympiska prispallen.

Herrarnas störtlopp är en av flera grenar som fått flyttas fram på grund av de hårda vindarna i Pyeongchang. När tävlingen till slut kunde genomföras vann Svindal med tolv hundradelars marginal till landsmannen Jansrud. Schweiziske världscupledaren Beat Feuz kom trea, 18 hundradelar efter Svindal.

Norska OS-guld är ingen nyhet på herrsidan. Svindal hade till exempel sedan tidigare ett OS-guld i super-G från Vancouver 2010. Men störtloppet har hittills gäckat norrmännen.

Kjetil André Aamodt tog silver i Lillehammer 1994, Lasse Kjus tog silver både i Nagano 1998 och Salt Lake City 2002. Därefter tog Svindal själv silver i Vancouver 2010, innan Kjetil Jansrud fick nöja sig med bronset i Sotji för fyra år sedan.

Men till slut blev det också ett guld – i Svindals sista OS. Aksel Lund Svindal, 35, är därmed den äldste som hittills vunnit ett alpint OS-guld på herrsidan.