Hanna Öberg, (vänster) och Anna Magnusson, (höger), på pallen i Holmenkollen. Denise Herrmann-Wick (mitten) vann.
Hanna Öberg, (vänster) och Anna Magnusson, (höger), på pallen i Holmenkollen. Denise Herrmann-Wick (mitten) vann. Bild: Javad Parsa NTB/TT.

Dubbelt svenskt på pallen gav nytt säsongsrekord

Dubbla pallplatser gav nytt svenskt rekord i skidskytte.
Hanna Öberg slutade tvåa och Anna Magnusson trea i världscupsprinten i Holmenkollen.
Sverige har nu tagit 34 pallplatser den här säsongen, två fler än det tidigare rekordet.

ANNONS
|

Lördagens sprint skulle egentligen ha avgjorts under fredagen. Men tät dimma flyttade fram tävlingen en dag. Ändringen innebar att damernas sista jaktstart ströks från helgens tävlingsprogram.

För Hanna Öberg, som tog VM-silver i distansen för drygt en månad sedan, gick sprinten strålande. Svenskan sköt fullt och gick ut i ledning. Och när hon sedan återigen sköt fullt i andra skyttet var en pallplats säkrad. 27-åringen slutade till slut tvåa, tre sekunder bakom tyskan Denise Herrmann-Wick – som i veckan meddelade att hon avslutar skidskyttekarriären efter säsongen.

– Jag lägger upp loppet på ett bra sätt, för det var inte lätt där ute. Men vi hade fina skidor i dag. Det är inte min snabbaste skjutserie men jag satte allt och det är jag jättenöjd över, säger Öberg i SVT.

ANNONS

Den svenska succén fortsatte därefter när Anna Magnusson sköt fullt och åkte snabbt. Svenskan säkrade en tredjeplats, 33 sekunder efter segraren. Det var Magnussons andra pallplats i karriären. I december förra året vann hon sprinten i franska Annecy.

De dubbla pallplatserna innebär också nytt svenskt rekord. Förra säsongen blev det totalt 32 pallplatser, världscupen och mästerskap inräknat. Nu är man uppe i 34.

Världscupdebutanten, Sara Andersson, sköt fullt och slutade på 31:a plats.

– Det var riktigt tufft. Jag känner att jag inte har åkningen med mig, men jag sköt fullt så det är verkligen ett steg framåt, säger Andersson.

Fransyskan Julia Simon slutade femma, vilket räckte för att säkra segern i den totala världscupen.

ANNONS