Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
IAAF-basen Sebastian Coe (tv) delar ut guldmedaljen till Justin Gatlin (mitten) efter 100-metersfinalen i London 2017. Till höger applåderar Usain Bolt efter sitt sista individuella VM-lopp i karriären. Arkivbild.

Efter Bolt – Coe vill ha fler profiler

Mer dueller, åsikter och show. Mindre rekordfokus. Det är framtidens friidrott, hoppas Sebastian Coe.

Vakuumet efter Usain Bolt är stort. Men det kommer inte fyllas med en ny Bolt, tror Sebastian Coe.

- Det här handlar inte om att hitta någon som kan dominera tre olympiska spel med världsrekord. Det handlar mer om hans personlighet. Vi är i underhållningsbranschen, säger friidrottsbasen till The Guardian.

Idéer ska diskuteras

För att kunna konkurrera med andra sporter om publik och sponsorer måste friidrotten marknadsföras. För att lyckas krävs profiler, menar IAAF-chefen.

- De (aktiva) måste ha fler åsikter, de måste dominera ett rum, dominera en arena. Jag går på många presskonferenser och allt för ofta tänker jag: "Erbjuder du verkligen tillräckligt, i form av inblick och tillgänglighet? De måste vara intressanta och ha en åsikt. Det är vad som tar sporten bortom arenan.

Det kommande året blir viktigt, enligt Coe. Då ska han och andra i friidrottstoppen stöta och blöta alla möjliga idéer.

- I ett tidigt stadium måste vi öppna upp oss för vad vi är beredda att göra. Vi måste vara radikala.

- Jag utesluter ingenting. Allt är på bordet. Jag vill titta på enkla saker. Varför begränsar vi oss till 400-metersbanor. Varför inte använda en "pop-up"-bana på 300 meter inne på en fotbollsarena?

"Det måste vara drama"

Sommarens friidrotts-VM i London innehöll ett världsrekord, i damernas 50 kilometer gång av Ines Henriques, Portugal.

Coe vill bort från rekordhetsen och i stället marknadsföra sporten med duellerna.

- Vi måste få folk att inse att bra tävlingar inte bara handlar om hur fort du kan ta dig från A till B. Det måste vara drama, det måste ske saker.