Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand tycker det är bra att FHM:s coronaråd nu ska ses över. Bild: CARL SANDIN

Efter kaoset – coronaråden ses över

Det har varit förvirring kring riktlinjerna för hur svensk fotboll ska agera efter coronavirusets utbrott. Nu ska råden från myndigheterna till idrotten ses över.

Spel eller inte? Framskjuten seriestart? Matcher inför eller utan publik?

Det har varit förvirring kring hur fotbollen ska förhålla sig till riktlinjerna från, bland annat, Folkhälsomyndigheten när coronaviruset spridit sig i Sverige.

Svenska fotbollförbundet valde för omkring en vecka sedan till exempel att tillåta lag att spela träningsmatcher, förutsatt att de följer myndigheternas föreskrifter.

Men olika distriktsförbund har tagit olika beslut i frågan. Bohusläns FF har, som Bohusläningen tidigare rapporterat om, valt att stoppa träningsmatcher tills vidare. Dalslands fotbollförbund har tagit samma beslut.

– Kan vi med åtgärderna förhindra att smittan sprids vidare till en enda person så tycker vi att det är rätt väg att gå. Det finns heller inget akut behov för föreningarna att spela träningsmatcher i det här läget, sade BFF:s kanslichef Lars Hansson till Bohusläningen efter att distriktsförbundet fattat beslutet.

Samtidigt har andra distrikt valt att tillåta träningsmatcher. Stockholms fotbollförbund har till och med planerat sin seriestart till mitten på april medan, till exempel, BFF valt att skjuta upp seriepremiären till sommaren.

Efter förvirringen ska coronaråden nu ses över. Svenska fotbollförbundet, Riksidrottsförbundet och FHM har suttit i ett möte där det konstaterades att föreskrifterna och råden till idrotten behövde förtydligas.

– Idrottens förhållningsregler behöver tydliggöras, det är bra att det nu kommer att ske. Folkhälsomyndighetens direktiv är styrande för hur svensk fotboll agerar och anpassar sin verksamhet för att förhindra smittspridning i samhället. Tydlighet är avgörande för att åtgärderna ska vara så effektiva som möjligt, vi uppskattar verkligen den dialog vi nu har med Folkhälsomyndigheten om detta, säger fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SvFF:s hemsida.

– När Folkhälsomyndighetens föreskrifter är uppdaterade och klara kommer SvFF att anpassa sina riktlinjer till svensk fotboll. Fram till dess ligger de fast.

Det är just nu oklart exakt när råden och föreskrifterna kommer att ses över. Men enligt fotbollförbundet väntas detta göras inom den närmaste framtiden.