Richard Brisius, vd för Sveriges OS-ansökan, glädjs åt att regeringen nu lämnat den nödvändiga säkerhetsgarantin. Arkivbild.
Richard Brisius, vd för Sveriges OS-ansökan, glädjs åt att regeringen nu lämnat den nödvändiga säkerhetsgarantin. Arkivbild.

Efter OS-beskedet – nu börjar röstjakten

Den svenska OS-kandidaturen har fått den nödvändiga säkerhetsgarantin från regeringen. Nu jobbar man vidare för att vinna omröstningen om vinter-OS 2026.

ANNONS
|

Finansminister Magdalena Andersson (S) är noga med att påpeka att de garantier som regeringen nu ger den svenska OS-kandidaturen inte handlar om ekonomiska garantier.

- Det är Svenska olympiska kommitté som är ansvarig för de här spelen och också för de ekonomiska åtagandena som är i spelen. Vi ger inga ekonomiska garantier överhuvudtaget, säger Andersson till TT.

Den säkerhetsgaranti som regeringen beslutat om innehåller löften om att ge visum till dem som kommer till OS, skydd för mänskliga rättigheter samt löften om den yttre säkerheten och viktig service.

ANNONS

- Om det är många människor som rör sig i Åre, Östersund och Stockholm så kommer poliser behöva finnas tillgängliga även om det är SOK som är ansvarig för säkerheten kring arrangemangen och på arenorna. Om det inte kan klaras inom polisens ramar så är det någonting som riksdagen i så fall får besluta om, säger Andersson.

Orealistisk budget?

Budgeten för den svenska OS-kandidaturen, som är på 13,1 miljarder kronor, bygger på att varken staten eller de arrangerande kommunerna ska ge några ekonomiska garantier.

- IOK ger ett rekordstort bidrag till arrangemanget (cirka 9 miljarder kronor), för övrigt handlar det om privata samarbetspartners och biljettförsäljning, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Tommy Andersson, professor i turismekonomi på Göteborgs universitet, säger sig vara säker på att budgeten spricker. Han anser att både den här och tidigare budgetkalkyler för OS är orealistiska.

ANNONS

- Det är så himla onödigt att det alltid bluffas fram en minimibudget som aldrig hålls. Dessutom räknas de framtida intäkterna för högt, enbart för att kunna visa på plus, sade Tommy Andersson till TT för en tid sedan.

Kampanjchefen Richard Brisius har förståelse för att det finns funderingar kring budgeten, med tanke på hur OS tidigare har arrangerats.

- Men nu handlar det om att man inte ska bygga någonting. Risken för projektet är väldigt låg då kostnaden för att genomföra det är låg, säger Brisius.

- Naturligtvis har vi stor respekt för att det är ett stort projekt som ligger sju år framåt i tiden. Men vi har en plan och vi har tillgång till världens främsta experter. Planen kommer att utvecklas och förfinas hela vägen fram till ett OS.

ANNONS

"Vi ska göra allt"

På fredag ska Sveriges olympiska kommitté lämna in den definitiva OS-ansökan. Beslutet om Stockholm-Åre eller Milano-Cortina får OS och Paralympics 2026 tas av Internationella olympiska kommittén (IOK) den 24 juni.

- Nu handlar det om att vinna omröstningen. Vi har en erfaren motståndare som har vunnit tidigare (senast då Turin fick vinter-OS 2006). Vi ska göra allt för att vinna röster, säger Brisius till TT.

TT: Hur ska ni vinna flest röster?

- Det handlar om att vi har ett koncept som är bra för Sverige och som är bra för den olympiska rörelsen globalt eftersom det kan bli de mest hållbara spelen någonsin.

TT
Fakta: Så fortsätter kandidatprocessen

12 april: Sista datum för en fullständig OS-ansökan.

Maj–juni: IOK utvärderar kandidaterna som i sin tur får ge svar och motivera sina ansökningar.

24 juni: OS-värden för 2026 presenteras i Lausanne, Schweiz.

ANNONS