Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Föreningar som bedriver verksamhet för barn och unga ser i de flesta kommuner i Bohusläningens spridningsområde ut att få börja träna inomhus igen.  Bild: Joel Hansson/Håkan Fredriksson
Föreningar som bedriver verksamhet för barn och unga ser i de flesta kommuner i Bohusläningens spridningsområde ut att få börja träna inomhus igen. Bild: Joel Hansson/Håkan Fredriksson

Efter regeringens besked – så tänker kommunerna kring barn- och ungdomsidrotten

Regeringen och Folkhälsomyndigheten vill att kommunerna ska öppna idrottsanläggningarna för barn och unga igen. Bland kommunerna i Bohusläningens spridningsområde diskuteras det under torsdagen hur de ska förhålla sig till de nya rekommendationerna.
– Det är ju tydliga signaler, däremot är det ju regioner och kommuner som lokalt ska bedöma smittoläget och därifrån fatta egna beslut, säger Paula Nyman, chef för kultur- och fritidsförvaltningen i Uddevalla.

Det var på en pressträff på torsdagen som idrottsminister Amanda Lind (MP) meddelade att regeringen och Folkhälsomyndigheten ville att kommunerna åter skulle öppna för träning för barn- och unga.

Strax före jul kom rekommendationer som förordade en nedstängning av icke nödvändiga verksamheter inomhus, så som idrottshallar, fram till den 24 januari.

Vissa kommuner valde även att stänga ned utomhusidrotten medan andra valde att hålla den öppen, däribland Uddevalla kommun.

Lysekils kommun följde de tidigare rekommendationerna. Efter torsdagens pressträff är tanken att kommunen nu ska kunna öppna anläggningarna för föreningslivet igen.

– Vi har informerat föreningarna att tanken är att öppna upp men vi avvaktar med direktiven hur vi ska tänka kring, bland annat, tätheten med besökare på läktarna, säger fritidschefen Torgny Jansson.

Till besökare räknas, bland annat, föräldrar till de barn som idrottar.

– Men lag som tränar, vaktmästare och annan kommunal personal räknas inte in i det direktivet.

Ett formellt besked väntas under fredagen.

Sotenäs ser ut att öppna

Sotenäs kommun ser också ut att öppna sina idrottsanläggningar igen.

– Vi har inte tagit något formellt beslut ännu, men troligtvis öppnar vi från och med måndag. Det känns väldigt bra, sen får vi se hur föreningarna ställer sig till det här, säger kultur- och fritidschefen Staffan Karlander på torsdagsmorgonen.

På frågan om vad det betyder för barn- och ungdomsidrotten säger han:

– Det är jätteviktigt för barn och ungdomar att ha rörelseaktiviteter men även för föreningslivet som i annat fall riskerar att tappa medlemmar, berättar Staffan Karlander och tillägger att kommunen haft en bra dialog för föreningarna sedan stängningen den 18 december i fjol.

Stabsmöte i Munkedal

I Munkedal har de kommunala idrottshallarna varit stängda sedan strax före jul. Under torsdagseftermiddagen kommer kommunledningen att ha ett stabsmöte för att diskutera om de ska öppnas igen eller inte.

– Då kommer vi att bestämma om vi ska vidhålla eller förändra kring de rådande restriktionerna, säger Liselott Sörensen Ringi, förvaltningschef för barn och utbildning, kultur och fritid i Munkedal.

Inget beslut taget i Uddevalla

I Uddevalla har kultur- och fritidsförvaltningen suttit i möte med kommunens covid-grupp med anledning av torsdagsmorgonens uppdaterade restriktioner och rekommendationer från regeringen och Folkhälsomyndigheten.

– Det är ju tydliga signaler, däremot är det ju regioner och kommuner som lokalt ska bedöma smittoläget och därifrån fatta egna beslut, säger Paula Nyman, chef för kultur- och fritidsförvaltningen.

Det analysarbetet pågick ännu sent in på torsdagen.

– Det är där vi befinner oss nu, men vi arbetar intensivt. Möjligen är vi framme vid ett beslut under torsdagen, men troligen kommer vi med information under fredagsförmiddagen, säger hon.

Det nya beskedet från regeringen gäller för barn och unga födda 2005 och senare. Äldre ungdomar kan fortsätta att träna men då utomhus.

– Om det är möjligt ska det ske utomhus och i enlighet med föreskrifter och allmänna råd, säger Amanda Lind.

Beskedet från regeringen tas emot med glädje av Riksidrottsförbundet.

– Det är med lättat hjärta jag kan säga till våra hundratusentals ideella ledare att det är dags att samla träningsgrupper och lag för att ge glädje, gemenskap och idrottsträning igen, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson i ett pressmeddelande.