Publikfavorit. Rebecka Blomqvist var en frisk fläkt framåt för Sverige inför hemmapubliken.
Publikfavorit. Rebecka Blomqvist var en frisk fläkt framåt för Sverige inför hemmapubliken.

Efter segern på hemmaplan - nu längtar Blomqvist till VM: "Vill bara dit och köra"

93 minuter. Så länge dröjde det innan Sverige hade avgjort mot Tyskland med matchens sista spark och enda mål. – En match spelas i 90 minuter plus tillägg, det visade vi nu, säger Rebecka Blomqvist.

ANNONS
|

Rimnersvallens läktare var i blågul skrud och utgjordes av gott om flaggor och landslagströjor under lördagseftermiddagen.

Solen sken också över de båda U 20-landslagen, Sverige och Tyskland, som träningsmatchade inför novembers VM i Papua Nya Guinea.

Från start i det svenska anfallet fanns den förra Rössöspelaren Rebecka Blomqvist med nummer nio på ryggen

– Det var häftigt. Jag har längtat efter den här dagen hela veckan, säger anfallaren.

Hon och hennes landsmaninnor – flera av demeuropamästare förra sommaren – skapade matchens två första lägen. Först när Blomqvist själv ryckte sig loss och gick på avslut, vilket Carina Schlüter i Tysklandsmålet stod rätt på och kunde rädda. Bara minuter senare var Anna Anvegård, Sveriges andra anfallare, nära att volleykarva in ett inlägg i bortre.

ANNONS

Inte heller Tyskland var ofarliga i en böljande matchinledning. Med det mesta av bollinnehavet och ett tålmodigt rullande tog de sig till möjligheter att testa Emma Holmgren i Sveriges mål.

Men 0–0 skulle stå sig in i halvtidsvilan.

Sverige rivstartade andra halvlek. Högerytter och lagkapten Anna Oskarsson rundade sin försvarare och drog iväg ett skott som tog i utsidan stolpen. I anfallet därefter slet sig Rebecka Blomqvist fram på nytt – men även denna gång kunde målvakten rädda.

Ett offensivt sprudlande Sverige fortsatte att gå för ledningsmålet halvleken igenom.

Och utdelningen kom – till slut: Med matchens sista spark satte vänsterbacken Amanda Persson en hörna direkt i mål.

– Vi har ett väldigt bra försvar och en del chanser. Vi får in ett välförtjänt mål i 94:e. En match är 90 minuter plus tillägg och det visade sig nu. Tyskland är alltid tuffa möta. Det är väldigt starkt att vi lyckas slå dem. säger Blomqvist.

Hon spelade i 73 minuter, var delaktig i mycket framåt och rev ner ordentligt med applåder när hon byttes av.

– Jag kände mig pigg. Vi hade väldigt bra samarbete offensivt.

Även förbundskapten Calle Barrling var nöjd med vad han såg från 19-åringen.

– Hon har sett jättebra ut på träningarna. Hon har inte bara trivts med att våra på hemmaplan, utan också som forward i 4–4–2, där är hon riktigt bra. För att få toppbetyg borde hon kanske ha avgjort den här matchen tidigare. Men det är en väldigt bra match av Rebecka.

ANNONS

Inte bara matchen var ett viktigt led i VM-förberedelserna. Under veckan spelades också en låt in inför mästerskapet. "Ta över världen med oss" är titeln.

– Det gick bra. Jag kände mig lite som en popstjärna och passade på att njuta så länga lurarna var på, säger Blomqvist, som ser fram emot världsmästerskapen efter en lyckad vecka på hemorten.

– Vi har tränat bra och kommit närmare varandra som grupp den här veckan. Det har varit helt perfekt. VM ska bli skitkul. Det känns väldigt inspirerande. Jag vill bara åka dit och köra.

Men dessförinnan väntar allsvenskt spel och bortalandskamp mot Norge i oktober.

Matchfakta

Träningslandskamp U 20

Sverige–Tyskland 1–0 (0–0)

Mål: 1-0, Amanda Persson (94)

Laguppställning, Sverige: Emma Holmgren – Maja Göthberg, Nathalie Björn, Ellen Löfqvist (63), Lotta Ökvist (45) – Anna Oskarsson (87), Michelle De Jongh, Filippa Angeldahl, Tove Almqvist (73) – Rebecka Blomqvist (73), Anna Anvegård (63).

Avbytare: Josefine Rybrink (63), Amanda Persson (45), Johanna Rytting Kaneryd (73), Olivia Welin (73), Loreta Kullashi (63), Julia Zigiotti Olme (88)

Domare: Marte Sörö, Norge

Publik: 627

ANNONS