Efterlängtad Europapremiär för domarduon från Uddevalla

Nu har Mattias Fält och Mikael Holm från Uddevalla fått sitt första uppdrag som domare för det europeiska handbollförbundet (EHF). Om nio dagar går flyget till Island och två matcher i Europacupen för damer.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Uddevallaparet har efter några år i de översta svenska ligorna deltagit i europeiska handbollsförbundets satsning på unga, lovande domare och är nu EHF-domare. Nu har de fått sitt första uppdrag och ska åka till Hemön, den största av Västmannaöarna, och där döma ett dubbelmöte mellan IBV Vestmannaeyjar och grekiska OFN Ionias 15–16 oktober. Troligen blir det fulla läktare, 800 personer, i hallen Itrottamidstöd.

– Jättekul att drömmen blir verklighet och att vi får ett uppdrag så snabbt och dessutom två matcher på en gång. Fast det kan ju bli lite tajt om man gör bort sig i första matchen, säger Mikael Holm med ett skratt.

ANNONS

Risken för det är nog ganska liten. Erfarenheten från och prestationerna i såväl svenska herr- som damligan gör att paret ansetts redo. För nya EHF-domare blir det i regel en start i just Europacupen för damer för att lära känna och hantera den nya miljön. Att döma helt nya lag och dessutom från vitt skilda delar av Europa kan ha sina utmaningar.

– Ja, vi har ju ingen relation till eller kunskap om spelare och ledare som man har i Sverige. Ett sånt här uppdrag ger också en förståelse hur det går till på den här nivån med resor, arrangemang och allt annat runt omkring.

”Utveckling tar tid och det funkar för oss”

Vad som väntar efter första uppdraget är oklart.

– Det troliga är att vi matchas vidare i den här cupen. Nästa omgång är i december så vi hoppas förstås att få fler matcher redan innan jul eller i vår. När nomineringarna kommer så får man vara redo.

– Framåt sommaren kan det också bli aktuellt med någon turnering. Ribban har ju höjts så nu får man göra detta bra.

Hur paret presterar är hemmaplan också av stor betydelse, men paret håller sig till sin plan och förändrar inte så mycket.

– Vi är kanske lite grundligare och proffsigare i det vi gör, men inget extremt. Det är steg för steg och match för match som gäller, utan genvägar eller jättesatsningar. Utveckling tar tid och det funkar för oss.

ANNONS
ANNONS