Beachvolleyarenan på Copacabana där bland annat finalen kommer att spelas.
Beachvolleyarenan på Copacabana där bland annat finalen kommer att spelas.

Elin spelar för Sverige på Copacabana

De allra flesta vet nog knappt om att sporten existerar. Men Elin Gustafsson från Ljungskile är just nu på plats i Brasilien för att representera Sverige i en footvolleyturnering.

ANNONS
|

    Elin Gustafsson och Amanda Ekelund tillsammans med deras brasilianska coacher Ivan Guimaraes och Elison Fonseca.
Elin Gustafsson och Amanda Ekelund tillsammans med deras brasilianska coacher Ivan Guimaraes och Elison Fonseca.

Det hela började med att Elin Gustafsson, som är uppvuxen i Ljungskile, började arbeta med Gothia Cup under 2013. Där träffade hon Ivan Guimaraes, som höll ett footvolleyevent på Heden i hopp om att marknadsföra sporten. Och hon fastnade direkt.

– Det ledde till att jag under följande år jobbade med footvolley under Gothia cup, där vi fungerade som instruktörer av sporten och hade uppvisningsmatcher med spelare från både Brasilien och Sverige, säger hon.

24-åringen spelar till vardags fotboll i IK Rössös division 1-konkurrent, Mossens BK. Hon berättar att footvolley är ett bra komplement till fotbollen, där spelet i sanden är bra för både tekniken och fotlederna, och på så sätt även skadeförebyggande.

ANNONS

– Arbetet under Gothia ledde till att jag fick en inbjudan till det här eventet under OS i Rio. Jag tackade ja då jag brinner för att kunna göra den här sporten större. Med mig har jag Amanda Ekelund, som varit aktiv i Malmö Footvolleyklubb, och det är vi som representerar Sverige här i Rio.

Damernas turnering spelas under hela helgen, och är en del av ett uppvisningsevenemang där en rad sporter som vill in i OS har chans att visa upp sig.

– Det här är en stor turnering med footvolleylandslag från hela världen. Den kommer att spelas på en stor arena på Copacabana Beach och finalerna sänds på TV. Vi möter Holland och Brasilien 2 i vår grupp och har relativt goda chanser att ta oss vidare, säger hon och berättar att de laddat upp på bästa möjliga sätt:

– Vi kom till Brasilien i förra veckan och har tränat med mina vänner i Sao Paolo. Bland annat Bello Soares som har vunnit världsmästerskapet i footvolley nio gånger. Han är nog världens bästa spelare just nu.

Hur blir man en bra footvolleyspelare?

– Man ska våga prova och försöka sig på nya saker. Att ha kul är nyckeln till ett bra spel, där man behåller sitt lugn och sin positivitet. Att man har god kontakt och kemi med sin partner ger också ett bättre resultat. Detta är en sport som innehåller vackra konster och där man ska våga testa sina kunskaper och utnyttja kroppens kapacitet.

ANNONS

Hon hoppas nu att fler ska börja med sporten, och berättar att man varken kan vara för ung eller för gammal för att börja.

– Sporten är mycket spännande att se på och innehåller vackra rörelsemönster och fantastisk fina spelmoment. Även om sporten kräver mycket teknik så är det något som alla kan prova på. Medelåldern på de som spelar är relativt hög, ungefär 30-35 år. Man kan spela länge och blir aldrig för gammal eller är aldrig för ung för att delta. Detta är en sport som förenar människor, och den förenar oss här med folk från hela världen. Vi är som en stor footvolleyfamilj där man alltid är välkommen.

Fakta:Så spelas footvolley:

Footvolley är precis som beachvolleyboll, men där man inte får använda händer och armar. Man ska med maximalt tre bolltouch inom laget, som består av två spelare, få över bollen till motståndarens sida. Poäng tilldelas när bollen hamnar på marken.

Näthöjden är 2,10 meter för damer och 2,20 meter för herrar.

ANNONS