Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jakob Lilja (i bakgrunden) är en av elva Tre Kronor-debutanter i förbundskapten Rikard Grönborgs trupp.

Elva debutanter när Tre Kronor tar sikte på VM

Hungriga djurgårdare, ett målfarligt Luleåutropstecken och en laglojal Timråspelare. Bland många andra. Rikard Grönborg slänger in rekordmånga (elva) debutanter i Tre Kronor-truppen till Karjalaturneringen.

Även om Tre Kronors trupp till Karjalaturneringen nästa vecka vid en första anblick ser ut som ett rejält och nytt avstamp inför ishockey-VM i Slovakien så menar förbundskaptenen att det steget redan skett tidigare.

- Det var ett medvetet avstamp efter OS-turneringen. Så vi skulle få en hel säsong att identifiera och testa spelare. I april var det nog många som rycktes med av den unga frejdigheten och det är där vi vill starta i höst, säger Rikard Grönborg om gänget han valt att ta med till Prag och Helsingfors.

Ett gäng med elva debutanter, vilket är rekordmånga för en Karjalatrupp.

Bland annat har Djurgården, SHL:s målfarligaste lag under hösten, fått med två debutanter i Jakob Lilja och Jonathan Davidsson, i en trupp där även deras forwardskollegor Daniel Brodin och Jacob Josefson återfinns.

Huruvida de får spela tillsammans i blågult också återstår att se.

- De trivs ju ihop, så de kanske får det. Vi vet inte det just nu men vi är nyfikna på att se dem, säger Grönborg.

"Avtjänat sitt straff"

På tal om Jakob Lilja så är det en spelare som fått rubriker av andra skäl än ishockey under det senaste året.

I somras fällde Högsta domstolen 25-åringen för misshandel efter en tackling med sitt dåvarande lag Rögle mot Malmö i hockeyallsvenskan 2015.

- Jag har inte ens tänkt på det helt ärligt. Jag har tagit ut en väldigt bra hockeyspelare. Just nu tillverkar han på isen och det är därför vi tagit ut honom. Det andra som har hänt är inget vi reflekterat över, säger förbundskaptenen.

TT: Det finns ingen värdering i att det finns en dom mot honom när ni tar ut honom i Tre Kronor?

- Den domen, mig veterligen, har han avtjänat. I vårt samhälle fungerar det så att om man avtjänat sitt straff är man frigiven. Det är det vi går efter. Jag ser fram emot att se Jakob och tycker han har gjort det riktigt bra i Djurgården.

Larsson får chansen

En annan i forwardslinjen som Grönborg ser fram emot att se är Emil Larsson. Luleås succéman, som inte har landslagserfarenhet på varken senior- eller juniornivå, var på tapeten redan i våras.

- Vi ville ta med honom i landslaget i april men tyvärr blev han skadad och kunde inte då. Jag är jättenyfiken på att se honom, så klart. säger Grönborg.

Om Larsson var en väntad debutant så var Timrås Anton Wedins namn desto mer överraskande för de flesta i den samlade presskåren.

- Det är en väldigt gedigen hockeyspelare. Jobbar över hela banan och står mycket för vad Timrå står för. Jag har haft förmånen att jobba med honom tidigare (i J18-landslaget) så det ska bli kul.

Landslagsledningen hade tidigare flaggat för att spelare från de CHL-slutspelsaktuella svenska klubbarna (Frölunda, Skellefteå och Malmö) skulle få stå över Karjalaturneringen för att fokusera på CHL. Så blev också fallet då truppen är utan representation från de tre klubbarna.