Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Magnus Sandberg förklarar eftermiddagspassets upplägg för spelarna. Magnus är en av alla de välutbildade tränare som hockeyskolan årligen lockar till sig.

En 34-åring som inte är skoltrött

Ishockey är en utav världens mest populära sporter och en typisk vinteridrott. Så då är ju en skola i samma idrott mitt under semestertider inget konstigt alls.

1980 var året då Sällskapsresan hade premiär, året då Ronald Reagan blev USA:s president men i Lysekil är det mest känt som året då den årliga hockeyskolan såg dagens ljus.

2014 är alltså det 34:e fjärde året i rad som ungdomar i åldrarna 9–16 väljer att bredvid sina badbyxor, sololja och sandaler även inkludera hockeyskydd, klubbor och skridskor i semesterväskan.

– Vi kör under tre veckor varje år med start i mitten av juli och slut i början av augusti, de två första veckorna är det 170 elever och den tredje veckan är det 130, så totalt rör det sig om drygt 500 elever, säger Dan Hägglund vice ordförande i Lysekil Hockey.

Likt de flesta sommaraktiviteter så är även Lysekils hockeyskola beroende av ideella krafter som hjälper till.

– Men vi har även avlönad personal på plats, framförallt är de flesta tränarna från andra föreningar, men utan volontärarbetet skulle inte hockeyskolan fungera, säger Wiklund.

När Bohusläningen är på plats är de den andra veckans ungdomar som är på isen och drillas av tränarna

De ropas på de flesta av dialekter men även på norska och på läktaren sitter föräldrarna och gör sitt bästa för att hålla värmen i den kyliga ishall som blivit deras hem i den annars så varma svenska sommaren.

Men det är inte bara ishockey som är på schemat för tjejerna och killarna. Under veckan erbjuds det flertalet olika aktivteter off-ice såsom minigolf, volleyboll och mattcurling.

Självklart blir det även ett och annat bad i havet runt Lysekil.

Det är ju såklart hockeyn som ska stå i fokus och Lysekil hockey erbjuder eleverna alla sorters träningar från fysträningen till särskilda målvaktsträningar.

– Hela den här verksamheten är superviktig för oss som förening och då krävs det att vi bjuder tillbaka till de som väljer att komma hit, säger Dan Hägglund.

Dan fortsätter:

– Mycket av de pengar som vi får in via hockeyskolan håller oss levande ytterligare några säsongen så på så sätt är de här veckorna oerhört viktiga.

Precis som under tidigare år så har skolan gästats av flera av hockeysveriges största stjärnor som kommer med tips och råd om hur man går från lovande talang till etablerad storspelare.

Årets skola har gästats av Oscar Fantenberg, som inför årets hockeysäsong bytt från småländska HV71 till indianerna från Göteborg.

Fantenbergs före detta lagkompis och juniorvärldsmästaren William Karlsson, som nästa säsong spelar i Nordamerika, hade i skrivande stund inte besökt skolan men arrangörerna jobbade för fullt på att få dit honom.

– Dessutom har vi i år haft förra Brynäsmålvakten Ellen Wilhelmsson här som tredjetränare vilket är kul och vi försöker rekrytera allt fler tjejer, säger Göran Risp på Lysekil Hockeyskola.