Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/7

En dag med hopp, lek och spring i benen

Hoppa rätt, högt, långt och ha roligt, det är viktigt för att bli stolt över sin insats. 30 barn testade friidrott i Hälles regi under höstlovet. Vi besökte dem i Rimnershallen.

Med en ledig vecka mitt i skolterminen har skolbarn möjlighet att prova på flera aktiviteter. I fredags var det Hälle IF som bjöd in till en friidrottsdag i Rimnershallen.

Föreningen brukar ordna med liknande aktiviteter under loven. Trettio barn deltog den här gången och när Bohusläningen besökte var det höjdhopp på gång. Många av de yngsta barnen fick testa att hoppa för första gången.

– Man måste springa på snedden annars hoppar man inte så långt. Det är kul att springa och hoppa på samma gång, säger Elin Sundberg när höjdhoppet är avklarat och matsäcken tagits fram.

Intill sitter Lucia Abal Perneman och äter pannkakor.

– Om man inte vet hur högt man kan hoppa så blir man stolt när man klarat det, säger hon.

Det är Benjamin Åberg som leder gruppen med de elva yngsta. Lite längre bort testar de äldre kastgrenarna under översyn av Rikard Kilborn och Filippa Moum.

– Många aktiviteter kostar mycket på loven och det ska vara enkelt och tillgängligt för alla. Vi försöker nå dem som vill testa på friidrott, säger Åberg.

Mellan grenarna och lunchen är det en uppvärmningslek/ koordinationsövning med barnen. Det handlar om att stå, sitta eller att liga på rygg eller mage så fort Benjamin säger det ena eller andra. Leken framkallar många skratt och kräver sin koncentration.

– Vi går igenom alla grenar utom stavhopp som är svårt. Man kan komma hit utan att ha varit på en friidrottsarena innan. Fördelen med friidrott är att det finns något för alla, och så får det vara lite lek också, säger Benjamin som trivs i rollen som lekledare och friidrottstränare.

– Det är jättekul! Barns energi och glädje är grymt att jobba med, det ger mycket tillbaka.

Även om pannkakorna och lekarna var uppskattade så var det förstås friidrotten som var anledningen till att alla hade kommit till Rimnershallen. En speciell tävling betydde mer än andra.

En kurirstafett med sex löpare i varje lag.

– Staffetter brukar vara en riktig succé. Springa i lag mot varandra tycker många är kul, säger Benjamin Åberg.

Eftersom elva är ett ojämnt antal fick ledaren ställa upp och mötte Lucia Abal Perneman på sista sträckan. Ett jämnt lopp som slutade precis lika. Det följdes av ännu en stafett.

Efter stafetten plockades häckarna fram och ytterligare en gren skulle testas. En av många.

Längdhopp, kula, tresteg och mer löpning. Allt ska provas under friidrottsdagen.