En galen vändning av IFK Uddevalla

IFK Uddevalla bjöd på nyårsmagi när laget på dryga två minuter vände underläge till 4-3-seger – det sista målet med bara åtta sekunder kvar. Det tog laget till serieledning i futsalligan sedan Nacka samtidigt förlorat mot Borås.

|

Med bara några minuter kvar på lördagsmatchen mot tabellfemman Hammarby var IFK Uddevalla i ledningen och på väg mot nya viktiga poäng i tabelltoppen, men två snabba baklängesmål ändrade på det.

Det skulle ändå bli seger till slut när Fredrik Söderqvist i jokerspel först tryckte in kvitteringen. IFK fortsatte med en extraspelare och gick för segern och med åtta sekunder tryckte Albert Hiseni in segermålet.

Agnebergshallen exploderade i glädjefnatt.

– Modigt av killarna att gå framåt, berömmer IFK-tränaren Hector Maravilla.

Drygt två minuter tidigare var Uddevalla ett slaget lag. Det ska sägas att träffarna i målramen var många och marginalerna inte på lagets sida under större delen av matchen, men även tur måste förtjänas och regerande mästarna har en bit till toppformen när det gäller effektiviteten.

Uddevalla dominerade, men hade påtagligt svårt att göra mål mot ett hårt kämpande Hammarby. Lagkapten Granit Berisha som senast hade lätt att hitta målet brände en straff efter fyra minuter och när andra avslut gick på mål så var Hammarbys spelare i vägen.

Allt var exempel på den offensiva ineffektivitet som tränaren Hector Maravilla talade om och varnade för innan hemmasegern mot Halmstad innan jul.

– Ja, men spelmässigt är jag jättenöjd. Vi äger ju matchen så det är trist att vi ska behöva ta ut målvakten för att få till segern, säger han efter segern och hyllar samtidigt Hammarbys insats.

Det blev till slut mål efter halva första halvleken när Mergim Berisha hittade en av få luckor runt Hammarbymålvakten Tolga Ayranci - en av lagets bäste spelare - som till och med räddade med ansiktet när Albert Hiseni drog på ett skott från nära håll.

Sju sekunder innan paus kom kvitteringen som en kalldusch för IFK Uddevalla när ohotad Josef Rakez tog hand om en nickskarv och säkert placerade in bollen bakom Robin Armandt i hemmamålet.

– Onödigt och inte första gången vi släpper till ett sent mål, säger Maravilla.

Hammarbys Liridon Markolli hade så när ökat på Hammarbyledningen direkt efter paus, men då var det Robin Armandt som fick visa sin förmåga på ett närskott.

Robert Bagger fick den bästa chansen till ett nytt ledningsmål, men hans volley i 29:e minuten tog i stolpen. Istället fick Petrit Zhubi bryta likaläget med en iskall lobb efter 30.45

Hammarbys Rakez svarade med 2-2, och även 3-2 genom Liridon Markolli.

Då.

Kom.

Vändningen.

Snacka om ett gott slut på året.

– Det är kul när ett lag vågar gå för det som de gjorde. De fick ju maximal utdelning på sina chanser och vi blir hårt straffade, men vi visade styrka. Bra insats av alla spelare idag.

IFK-stjärnan Kristian Legiec var tillbaka från en vadskada, matchades sparsamt men vaskade ändå fram en målchans och visade med sin briljanta speluppfattning och passningsförmåga varför hans närvaro är mycket viktig.

– Vi tar det lugnt med honom. Han är viktig, säsongen lång och dessutom har han fysisk träning att ta igen. säger Hector Maravilla.

Brandlarmet gick innan avspark och såväl storpublik och lag fick utrymma Agnebergshallen innan räddningspersonal snabbt konstaterat att det inte fanns någon brand.

Larmet borde gått efter slutsignalen. Så het var IFK:s avslutning på 2018.

Matchfakta

Svenska futsalligan

IFK Uddevalla–Hammarby IF 4-3 (1-1)

Målskyttar: 1-0 Mergim Berisha (10.45) 1-1 Josef Rakez (19.53), 2-1 Petrit Zhubi (31.45), 2-2 Josef Rakez(36.00), 2-3 Liridon Markolli (37.00), 3-3 Fredrik Söderqvist (37.45), 4-3 Albert Hiseni (39.52).

Varningar, IFK: Albert Hiseni, Fehim Smajlovic, Granit Berisha, Robert Bagger. Hammarby: Tolga Ayranci