Antwerp-backen Toby Alderweireld jublar för ett av sina landslagsmål. Efter att ha avslutat landslagskarriären hoppas 34-åringen nu på sin första ligatitel i Belgien. Arkivbild.
Antwerp-backen Toby Alderweireld jublar för ett av sina landslagsmål. Efter att ha avslutat landslagskarriären hoppas 34-åringen nu på sin första ligatitel i Belgien. Arkivbild. Bild: Ariel Schalit/AP/TT

En titel för Toby? Antwerpen drömmer om guld

De spädbarn som upplevde Antwerps senaste ligatitel har hunnit bli pensionärer.
På söndag kan 66 års segerväntan vara över för Belgiens äldsta fotbollsklubb.

ANNONS
|

Belgiske backklippan Toby Alderweireld fick aldrig jubla över några titlar på sex säsonger i Tottenham i Premier league. Men efter hemkomsten i höstas står han nu väldigt nära något som ingen i Antwerpen varit med om sedan 1957.

Seger för Antwerp FC – "The Great Old" – mot ligatvåan Union Saint-Gilloise på söndag gör laget till belgiska mästare för femte gången, med 34-årige Alderweireld som lagkapten.

– Toby är ryggraden. Han har fysiken i form, han är med varje vecka och gör ungdomarna runt om honom allt bättre – vilken lagspelare! Och han är på gott humör, säger förre landslagsspelaren Mike Verstraeten till tidningen Het Nieuwsblad.

ANNONS

Antwerp har haft många tunga år i skymundan och kom tillbaka till högstaligan först 2017, efter 13 säsonger utanför eliten. I år har man redan säkrat den belgiska cuptiteln och kan nu ta sin första inhemska dubbel. En seger på söndag ger visserligen "bara" tre poängs försprång inför slutomgången, men är ändå ointaglig tack vare fler tagna poäng i slutspelsserien.

Chansen finns dessutom kvar även om det skulle bli oavgjort eller rentav förlust mot Union, även om avgörandet i så fall skjuts upp till slutrundan den 4 juni.

Oavsett hur det går finns nästa säsong svenska färger i klubben genom Elfsborgs Jacob Ondrejka som ansluter på ett femårskontrakt i sommar.

Fakta: Antwerp FC

Royal Antwerp FC grundades som Antwerp Cricket Club 1880 och räknas som Belgiens äldsta professionella fotbollsklubb. Laget spelar i rött och vitt, med hemmaplan på Bosuil-stadion i östra Antwerpen.

Tränare är nederländske förre storspelaren Mark van Bommel, med tidigare landslagskollegan Marc Overmars som sportchef.

Antwerp har fyra ligatitlar genom åren (1929, 1931, 1944 och 1957) samt fyra cuptitlar, senast från slutet av april. Laget var dessutom i final i Cupvinnarcupen 1993, men föll då mot italienska Parma med 1-3 på Wembley i London.

Klubben kallas Antwerp i folkmun och har hela sitt namn på engelska. Förleden Royal kommer från den regel i Belgien som gör att föreningar som funnits i minst 50 år kan få rätt att kalla sig "kungliga". Oftast uttrycks kungligheten på något av de tre inhemska språken, som Royale Union Saint-Gilloise (franska), Koninklijke Racing Club Genk (nederländska) eller Königliche Turn- und Sportverein Eupen (tyska).

ANNONS