Växande sport. Dennis Ljungqvist från Kungshamn är dominant i historisk europeisk fäktning. Här möter han Thomas Nysell i helgens final.
Växande sport. Dennis Ljungqvist från Kungshamn är dominant i historisk europeisk fäktning. Här möter han Thomas Nysell i helgens final.

En växande gren

Etta, etta, trea, etta. Där är Dennis Ljungqvist resultatrad i tuff konkurrens i en växande sport. – Det är bland det bästa jag gjort, säger Kungshamnsfäktaren.

ANNONS
|

Historisk europeisk kampsport, på engelska förkortat HEMA, är förmodligen en obekant idrott för många. Dennis Ljungqvist från Kungshamns Historiska Fäktskola gör dock sitt allra yttersta för att sätta den på kartan. Och han gör det med den äran.

Den gångna helgen säkrade han totalsegern i långsvärdsgrenen, den största disciplinen i sporten, i Nordic Historical Fencing League efter fyra framgångsrika deltävlingar. Förstaplatserna i Oslo och Köpenhamn och tredjeplatsen i Helsingfors följdes nu upp med ytterligare seger när ligan gick i mål i Kristinehamn.

Europaeliten, och därmed de allra bästa i världen, deltog i tävlingarna. Dennis Ljungqvist var för första gången med i samtliga fyra deltävlingar efter att ha varit ljumskskadad förra säsongen. I den tuffa konkurrensen förlorade han totalt sett endast en match under de fyra tävlingshelgerna.

ANNONS

Men någon överlägsenhet vill 29-åringen själv inte kännas vid.

– Jag har haft tur och lyckats ta hem matcherna. Det är väldigt jämt bland fäktarna i toppen. Men det är givetvis jätteroligt att jag lyckades vinna och det är något jag alltid varit inriktad på att göra. I år fokuserade jag mer på att bara ha kul, det funkade också.

Att vinna, det är något som Dennis Ljungqvist är van vid sedan tidigare. På sportens första SM i fjol blev det medaljer, varav ett guld, i samtliga tre discipliner: sabel, värja och långsvärd. Dessutom är han tvåfaldig mästare i Swordfish, tävlingen som varje höst arrangeras i Mölndal och beskrivs som sportens Wimbledonmotsvarighet.

– Men den här segern rankar jag också högt, säger Dennis Ljungqvist, som har tävlat aktivt sedan 2009 och beskriver sig själv som en snabb och tekniskt skicklig fäktare.

Vid sidan om de tre fäktningsträningarna i veckan är han också instruktör i hemmaklubben och lägger mycket tid på att den växande sporten ska bli ännu större.

– Den växer explosionsartat i Sverige, och vi är ett av de mest framstående länderna med sex-åtta toppfäktare. I dag är vi runt 500 aktiva och det ploppar upp nya klubbar, säger Dennis Ljungqvist.

ANNONS

Som fäktare har han uppnått det allra mesta, förutom ett stort mål.

– Det är ett SM-guld i långsvärd som saknas, men jag gör gärna om det andra också.

Men framför allt hoppas han på en fortsatt positiv utveckling för sporten.

– Jag ser fram emot att fortsätta vara instruktör och hjälpa till på olika evenemang. Hoppas att vår egen klubb kan växa också.

Detta är HEMA

HEMA-grenarna är baserade på medeltida kampkonst.

Till skillnad från traditionell fäktning är det tillåtet att brottas och utöva vissa slag under matcherna.

Tävlingsbanan är kvadratisk.

Masken är densamma, men skydd, handskar och dräkt skiljer sig från traditionell fäktning.

Sporten ingår sedan 2012 i Riksidrottsförbundet.

Den andra SM-tävlingen någonsin avgörs i Örebro i år.

ANNONS