Harry Kane (vänster), här firande med Jadon Sancho, gjorde tre av målen i Englands 7–0-seger mot Montenegro. Bild: Kirsty Wigglesworth

England klart för EM – krossade Montenegro

Att svenske Sead Haksabanovic fick chansen från start hjälpte föga för Montenegro. Harry Kane och Co hade lekstuga med bortalaget när England vann med hela 7–0 på Wembley och därmed blev klart för fotbolls-EM nästa år.

Det var egentligen bara en fråga om när EM-biljetten skulle säkras. Svaret blev i den näst sista kvalomgången – och det med ett rungande besked.

England – som förutom ett oväntat nederlag borta mot Tjeckien (den första kvalförlusten på tio år för nationen) har dominerat EM-kvalets grupp A stort – fullständig pulvriserade Montenegro hemma på nationalarenan Wembley.

Inom loppet av 26 minuter av den första halvleken hade "The Three Lions", som landslaget kallas, tagit ledningen med 5–0.

En av planens giganter var Leicesters vänsterback Ben Chilwell som med sin känsliga vänsterfot assisterade till tre mål – först till Alex Oxlade-Chamberlains 1–0 och sedan till Harry Kanes 2–0 och 3–0.

Efter att Marcus Rashford utökat till 4–0 hann Kane göra ytterligare ett mål före halvtidsvilan. Tottenham-anfallaren noterades därmed för ett hattrick och sin elfte (!) fullträff på sju matcher i EM-kvalet.

Matchen slutade 7–0 efter att Montenegros Aleksandar Sofranac olyckligt dunkat bollen i eget nät och Tammy Abraham avslutat målskyttet i den andra halvleken.

Matchen hade ett svenskt inslag i form av Sead Haksabanovic som för ett par år sedan valde bort det svenska landslaget till förmån för det montenegrinska. IFK Norrköping-spelaren fick förtroende från start men hade, förutom ett precist inlägg till lagkamraten Marko Simic som tvingade målvakten Jordan Pickford till en jätteräddning i den första halvleken, precis som sina lagkamrater en tung match.

Samtidigt lyckades Tjeckien besegra Kosovo med 2–1 – något som innebär att landet precis som ettan England är klart för spel i EM nästa sommar.

Belgien, Ryssland, Italien, Polen, Spanien, Ukraina, Turkiet, Frankrike, England, Tjeckien.