England firar att Lucy Bronze gjort 3–0 i kvartsfinalen mot Norge.

England klart för semifinal – krossade Norge

Norge hade chans till revansch från åttondelsfinalförlusten i VM 2015. Men kvartsfinalen i Le Havre blev aldrig spännande. Ett slutkört Norge föll med 0–3 och England har säkrat en semifinalplats i fotbolls-VM i Frankrike. Där väntar värdnationen Frankrike eller världsettan USA.

|

Englands damer hade aldrig vunnit en utslagsmatch i ett världsmästerskap när laget slog Norge i fotbolls-VM 2015 i Kanada. Hjälte då var ytterbacken Lucy Bronze, vars 2–1-mål, något överraskande, skickade ut Norge redan i åttondelsfinalen.

När lagen möttes igen, den här gången i Le Havre i stället för Ottawa, var Lucy Bronze återigen med på planen. Och återigen skrev hon in sig i målprotokollet. Med en stenhård projektil dödade hon matchen med sitt 3–0-mål och såg till att England för andra gången i rad slår ut Norge ur ett VM.

- Att möta Norge är speciellt för oss och jag hade massa deja vu-ögonblick inför matchen. Vi gjorde det väldigt bra i dag, säger Bronze i TV4:s sändning efter matchen.

Slutkört Norge

I semifinalen ställs England mot betydligt tuffare motstånd i antingen värdnationen Frankrike eller världsettan USA.

- Vi vet att USA och Frankrike är topplag och vi kommer behöva höja oss när vi möter dem. Men vi är väldigt exalterade och vet att vi kan matcha de lagen, säger Bronze.

Trots att Norge kom till kvartsfinalen med en möjlighet till revansch såg laget, lett av svenske förbundskaptenen Martin Sjögren, trött ut från första stund.

Slutkört efter åttondelsfinalen mot Australien, där det krävdes 120 minuter och straffläggning innan vårt västra grannland kunde säkra avancemanget. England däremot kom från en komfortabel seger mot Kamerun.

"Ett snäpp bättre"

Det märktes: när Jill Scott gjorde 1–0 för England hade det gått drygt två minuter. England var piggt, vällde gång på gång fram via sin högerkant och hade flera fina möjligheter att utöka ledningen innan Ellen White till slut satte 2–0, några minuter före paus.

Det var anfallarens femte mål och därmed är hon i delad skytteligaledning tillsammans med amerikanskan Alex Morgan och Sam Kerr, Australien.

Norge försökte, men hade inte kraften att rubba motståndarlaget.

- Vi mötte ett England som var ett snäpp bättre. Men som helhet visar vi att Norge tillhör världstoppen även om vi inte fick till det i dag. Jag är extremt stolt över spelarnas totala insats, säger Martin Sjögren efter förlusten.